Pražská ČSSD: Hlavní město musí přestat mrhat s městským majetkem

26.01.2014 6:31

Pražská sociální demokracie na včerejším zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy opětovně poukázala na nehospodárné nakládání s městským majetkem. Miroslav Poche, předseda Výboru pro hospodářskou politiku Zastupitelstva hl. m. Prahy, interpeloval ve věci chátrajícího Desfourského paláce radní Vorlíčkovou a požadoval okamžité řešení.

Pražská ČSSD: Hlavní město musí přestat mrhat s městským majetkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Desfourský palác je kulturní památka a nachází se v pražské památkové zóně. Hlavní město se však k této unikátní stavbě dlouhodobě chová více než macešsky a z nepochopitelných důvodů nezodpovědně zanedbávalo její údržbu. Přestože palác byl pronajímán, výnos z nájemného nikdy nebyly reinvestovány do tohoto objektu. Vlastní prostředky na opravy hlavní město také nikdy neuvolnilo. V důsledku je dnes palác prázdný, je odpojen od energií a funkčnost  vnitřních sítí se reálně přibližuje k nule. V centru Prahy tak vznikl další pomník nezodpovědné majetkové politiky hlavního města, jehož osud může být bez okamžité nápravy velmi podobný štvanickému stadionu. „Absence jasné strategie využití a rozvoje majetku města má další viditelnou oběť. Desfourský palác. Místo možných příjmů do městského rozpočtu vznikla další obtížně řešitelná zátěž,“ řekl Miroslav Poche.

V současné době nemá Magistrát hl. m. Prahy ani odhad hodnoty Desfourského paláce, ani nemá zajištěn stavební posudek, na jehož základě by bylo jasné, kolik finančních prostředků bude nutné k tomu, aby bylo možné budovu komerčně využívat. Hlavní město přitom ve stejnou chvíli nemá jasnou vizi, jak bude nakládat třeba s Clam-Galasovým či Colloredo-Mansfeldským palácem. Je to doklad toho, že Rada hlavního města Prahy dlouhodobě není schopna nalézt komplexní a efektivní řešení v oblasti nakládání se svým majetkem. „Myslím, že by představitelé TOP 09 zastoupení v Radě hlavního města Prahy měli okamžitě zvážit své dosavadní kroky v oblasti majetku. Praha potřebuje jasnou strategii, který majetek může efektivně využívat, který může komerčně spravovat a který by měla prodat. Po tomto voláme již léta, ale nikdo se k tomuto problému nechce postavit čelem,“ zdůraznil zastupitel Poche.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…