Premiér Babiš: Děkuji, děkuji a děkuji

12.10.2020 9:40

Komentář Andreje Babiše přepsaný pro ParlamentníListy.cz k současnému nárůstu nakažených a aktuálních opatřeních.

Premiér Babiš: Děkuji, děkuji a děkuji
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš promlouvá k občanům

Dobrý den všem. Vážení spoluobčané, já vás zdravím z Úřadu vlády. Netradičně. Každou neděli k vám mluvím z Průhonic, ale vzhledem k tomu, že v pátek jsme měli obrovský nárůst nakažených covidem 19, tak samozřejmě od toho momentu řešíme, jak dál, abychom zamezili nárůstu epidemie.
 
 
Já bych chtěl všem, kteří zůstali doma a omezili kontakty, poděkovat. Skutečně si toho vážíme, a je to velice důležité. Jsem přesvědčen, že většina našich spoluobčanů to respektuje. Chápe, že ten obrovský nárůst nakažených se projeví v nárůst potřeby na kapacity našich nemocnic a zdravotnických zařízení později.
 
Proto my musíme rozhodnout o dalších opatřeních. To se stane v pondělí na vládě, a ta opatření budou platit od středy.
 

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí
 
My o tom samozřejmě intenzivně komunikujeme, mluvíme, ministři mají intenzivní komunikaci. Já jsem ráno přes videokonferenci mluvil s Integrovaným centrálním řídícím týmem, a diskutujeme ta opatření. Diskutujeme samozřejmě i na základě návrhů pana ministra Prymuly, který má mezinárodní epidemiologický tým. Vnímáme ta jejich doporučení, a samozřejmě jsem přesvědčen, že je budeme respektovat.
 
My ta opatření musíme samozřejmě probrat i s opozicí. Předpokládám, že to nastane v pondělí. Máme Bezpečnostní radu státu v pondělí ráno, máme tripartitu. Tam všude budeme diskutovat o tom, co je potřeba udělat. My, na rozdíl od první vlny, ta opatření chceme spíše konkrétně zacílit, a vlastně řešit ten hlavní problém.
 
 
Ten hlavní problém je to, že někteří naši spoluobčané, a vy znáte tyhle fotky… To je za Národním divadlem v Praze. Nebo tady Kozí ulice nebo v Brně nebo v dalších městech bohužel nerespektují ta opatření, a bohužel stále to podceňují. Neuvědomují si, že skutečně tenhle problém dopadne hlavně na nemocné lidi, na starší generaci. My si skutečně nemůžeme dovolit nebojovat za každý život. Uděláme pro to maximum.
 
Musíme samozřejmě také ochránit naše zdravotníky, kteří mají podstatně těžší roli než za 1. vlny. Chceme je maximálně podpořit, a taky to děláme.
 

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Já bohužel dostávám informace, že nejenom některé skupiny našich spoluobčanů to nerespektují, ale slyším, že v Praze bary naoko zavřou ve 20 hodin, a potom se přesouvají do suterénů, kde vlastně popíjejí do rána. Že někteří lidé, i když jsou indikováni, nechodí na odběry, nebo že když mají příznaky, tak to nehlásí. To je samozřejmě velice špatně.
 
Takže já vás chci poprosit, a samozřejmě nikomu nevyhrožuji. Já jenom říkám, že to není dobře, že bychom se měli znovu semknout, stejně jako to bylo za první vlny, kdy to všichni pochopili, byli jsme spolu na jedné lodi, a nevnímal jsem tehdy, že by byly nějaké diametrálně jiné rozdíly.
 
Já dostávám stále zprávy, že lidé říkají, že je nějaký chaos v informacích. My vás ale prosíme, abyste se skutečně řídili podle informací, které jsou od Ministerstva zdravotnictví, které jsou ty skutečné informace. Protože v mediálním prostoru jsou různé názory. Je plno lidí, kteří stále zpochybňují ten covidu, tu pandemii. To není dobře.
 
Chtěl jsem také poděkovat. Poděkovat praktickým lékařům, kteří spolupracují s hygienami, že se ta spolupráce skutečně zásadně zlepšila. Dnes ráno tady se mnou byl ministr Prymula, byl tady ministr Havlíček, který v rámci toho video vystoupí a řekne vám, co všechno připravuje, abychom podpořili podnikatele a živnostníky, kteří budou poškozeni některými těmi opatřeními.
 
 
My skutečně testujeme na maximum. Není pravda, že bychom netestovali. Teď v pátek bylo vlastně 26 713 testů. Já jsem i včera v televizi vyzýval, že tam bylo vlastně objednáno nebo indikováno 35 700 lidí, aby šli na odběry. Dnes to kleslo na 19 753, ale samozřejmě znovu prosím, abyste se nechali testovat co nejdříve.
 
Včera jsem také apeloval na firmy, aby nám pomohly sehnat další operátory, další vyškolené operátory. Moc děkuji všem, kteří reagovali. Banky, pojišťovny reagovaly, všichni mobilní operátoři, ČEZ a další. Takže všem děkujeme. Dostali jsme tady na Úřad vlády i individuální e-maily, všem odpovíme. Děkujeme moc.
 

Anketa

Podporujete opatření proti covidu-19 činěná Romanem Prymulou?

55%
38%
hlasovalo: 24303 lidí
Taky děkujeme všem, kteří si stáhli aplikaci eRouška. Už je vás 655 tisíc. Včera bylo 408 reportovaných nakažených. Sebereportování se také rozbíhá. Celkem už máme předvyplněných 805 formulářů.
 
To jsou všechno věci, které jsou důležité. Naši kolegové z hygieny, z armády, policisté a další. Nevzdáváme to trasování. Chceme trasovat za každou cenu, i když samozřejmě ten nárůst je obrovský.
 
Já samozřejmě komunikuji i v rámci Evropy. Ty nárůsty jsou obrovské. Včera Francie 27 tisíc, Holandsko má rekord, Polsko, Slovensko. Já jsem včera komunikoval s maďarským premiérem, s polským premiérem, dneska komunikuji se slovenským premiérem, kde zasedá epidemiologická komise, která přijme nějaké rozhodnutí.
 
Já chci jenom vysvětlit, že dnes jsme v jiné situaci. My jsme kvůli první vlně museli zásadně, víceméně plošně podpořit živnostníky, eseróčka, a nebudu to všechno opakovat. Stálo nás to 200 miliard. My si skutečně už teď nemůžeme dovolit takovouto obrovskou finanční injekci. Takže ta opatření, o kterých zítra rozhodne vláda, potom co budeme diskutovat s opozicí, tripartitou i s ekonomy, tak budou víceméně cílená. Chceme najít nějakou rovnováhu mezi ochranou životů nemocných a starších lidí a naší ekonomikou.
 
Takže znovu prosím. Berme to vážně. Ta situace je vážná v celé Evropě. Já jsem přesvědčen, že tak, jak jsme to zvládli za 1. vlny, to teď společně zase zvládneme. Musíme být ale vůči sobě tolerantní. Já pevně věřím, že všichni pochopí vážnost situace, a ti, kteří dělají nějaký otevřený odpor, že se nad tím zamyslí. A pochopí to, že když si teď odepřou na pár týdnů nějaký způsob života, tak potom se můžeme zase všichni vrátit k normálu.
 
Já tomu pevně věřím a doufám, že všichni uvěříte, že to tak bude. Když se semkneme, tak to znovu zvládneme, a já vám za to moc děkuji.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…