Premiér Babiš: Ministerstvo dá soudům návod, jak identifikovat neplatné exekuce

07.04.2019 18:49

Komentář na facebookovém profilu k řešení protiprávních exekucí a dětských dluhů

Premiér Babiš: Ministerstvo dá soudům návod, jak identifikovat neplatné exekuce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Další věc, kterou řešíme, jsou protiprávní exekuce. Už jsem o tom psal minulý týden. Bylo mi ctí, že jsem mohl poznat pana Petr Silberstein Němec, advokáta, který se roky zabývá protiprávními exekucemi. Založil projekt www.exekutormasmulu.cz (ZDE), kde dlužník může zadarmo zjistit, jestli je jeho exekuce protiprávní. Takových jsou u nás desítky, možná stovky tisíc. Peníze se totiž vymáhají na základě rozhodčích doložek, které jsou podle rozhodnutí Nejvyššího i Ústavního soudu neplatné. Logicky by měly soudy nižších instancí tyto neplatné exekuce zastavovat z úřední povinnosti, tedy samy od sebe. Bohužel se tak, až na výjimky, neděje.

S panem Němcem jsme se poznali na Twitteru, poslal mi dopis a tak jsem ho pozval na jednání společně s naším expertem Patrikem Nacherem a ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem. Jeho ministerstvo dá teď soudům návod, jak identifikovat tyto neplatné exekuce, soudy budou moct využít informace z Rejstříku zahájených exekucí. A mělo by se to pohnout, protože situace těch lidí je neúnosná. Bojujeme tak společně proti naprosto nemravným nákladům: poplatky, úroky, náklady exekutorů… které násobně zvyšují původní jistinu (půjčenou částku).

Další věc, se kterou chceme definitivně skoncovat, jsou dětské dluhy. V Česku čelí exekucím víc než 6,5 tisíc dětí a další desetitisíce mladých lidí, kteří jsou dnes už dospělí, si dluhy přinesly právě z dětství. Stačilo nezaplatit jednu fakturu za telefon… Takže náš poslanec, který se věnuje ochraně spotřebitelů, Patrik Nacher spolu s několika poslanci ostatních stran předkládá novelu občanského zákoníku, která by tomuto měla do budoucna zabránit. Návrh je postaven na logickém principu, že odpovědnost nesou zákonní zástupci, tedy většinou rodiče. Náš cíl je, aby nejpozději do konce roku tuhle změnu schválil Parlament.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.