Premiér Babiš: Nejrůznějších strategií už politici v téhle zemi představili spoustu

10.02.2019 22:02

Komentář na facebookovém profilu k digitalizaci státní správy

Premiér Babiš: Nejrůznějších strategií už politici v téhle zemi představili spoustu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Náš vládní program na kompletní digitalizaci naší státní správy. Už počtvrté jsme na tohle téma uspořádali mezinárodní konferenci. Je to velká dvoudenní akce, na které propojujeme odborníky a úředníky. Hlavní téma byla tentokrát umělá inteligence ve státní správě a vyhodnocení, co se nám v digitalizaci už povedlo.

Je fakt, že nejrůznějších strategií už politici v téhle zemi představili spoustu. Ale my jsme první, kteří mají skutečný tah na branku. Myslíme to vážně. Vždyť jsme si v rámci Digitálního Česka vytyčili 785 projektů a 200 z nich už se rozběhlo naplno. Třeba Portál občana, kde už najdete 60 služeb spadajících pod různá ministerstva. Šedesát ušetřených cest na úřad.

Velké pokroky jsme udělali taky v Datové schránce, kde si dneska můžete vyřídit od podání daňových přiznání přes žádosti o rodičovský příspěvek až po různé výpisy a potvrzení. Makáme na Portálu moje daně, digitalizaci stavebního řízení, digitálně technické mapě, seznamu legislativních povinností pro podnikatele, digitálních dálničních známkách a spoustě dalších věcí. Pro lidi i pro firmy.

Víte, že když si něco usmyslím, tak dělám na sto procent, abych to dotáhl. A já si neusmyslel nic menšího, než aby naše země měla nejlepší služby na světě, takové, o kterých budeme moct mluvit na našich cestách, a o kterých se ze zahraničí budou jezdit učit. Budu rád, když kouknete na můj projev z konference. Je tam docela dost informací. Dávám do komentářů.

Jeden z hlavních účelů digitalizace je, abychom furt do zblbnutí nemuseli vyplňovat ty samé formuláře. Třeba živnostníci musí kvůli dani z příjmu, sociálnímu a zdravotnímu vypisovat ty samé údaje pořád dokola. Pro ně chystáme zvláštní opatření. Možná jste o něm už slyšeli. Pokud ne, tak vám to oznamuju teď.

Zjednodušíme život až 422 tisícům živnostníků, kteří mají roční obrat pod milion korun. Tak, jak jsme se zavázali v našem programovém prohlášení. Díky našemu novému zákonu budou moct daň, sociální a zdravotní platit v jediné měsíční paušální částce. Žádné daňové přiznání, žádná daňová kontrola a mnohdy ani žádná účetní ani daňový poradce. Když se totiž k téhle možnosti rozhodnete, tak prostě socko, zdrávko plus nějakých 500 korun platíte dohromady v jedné platbě na jeden účet. Příští rok by to měsíčně dělalo nějakých 5500 korun, no bude kolem toho samozřejmě diskuse, ale když to vyjde, tak máte všechno vyřešené. Už žádné každoroční závody na finančák. Ministerstvo financí teď na našem návrhu pracuje a uděláme všechno pro to, aby byl platný nejpozději od ledna 2021.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.