Premiér Babiš: Sazku, tu jste taky zničili úplně. To kdysi patřilo sportovcům

17.12.2020 19:54

Odpověď na interpelaci poslance Jandy na 72. schůzi Poslanecké sněmovny 17. 12. 2020 ve věci nekončícího chaosu.

Premiér Babiš: Sazku, tu jste taky zničili úplně. To kdysi patřilo sportovcům
Foto: FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Mně říkali kolegové, že mám být v klidu. Ale prosím vás, neříkejte, že někoho okrádáme. Jaké děti okrádáme? Vy víte, jak se rozdělovaly peníze do sportu za vás? V baru v InterContinentalu. A jenom do dvanácti. Ten člověk, co to rozděloval, už nebyl schopen po dvanácté to rozdělovat. Takže bych si vyprosil, abyste tady říkal, že někoho okrádáme.

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí

Já když jsem se stal ministrem financí a protože jsem sportovec, tak jsem po vás zdědil 3,4 miliardy. Po vás, po vaší vládě. A příští rok je to 11,8, tedy pokud samozřejmě bude rozpočet. Pokud byste mohl, pane poslanče, hlasovat pro ten rozpočet, protože když ho nepodpoříte, tak budete hlasovat proti sportovcům, proti navýšení rozpočtu pro sportovce, jo? Doufám, že to všichni slyší. Tak neříkejte, že jsme někoho okrádali.

A jak se rozdělovaly peníze předtím? Pamatujeme si na Sazku, tu jste taky zničili úplně. To kdysi patřilo sportovcům, za vás. To si tu můžeme připomínat různé věci. Tak já bych pěkně prosil, abyste nemluvil, že někoho okrádáme. Nikoho neokrádáme.

Sportovci vždycky chtěli agenturu. A my jsme udělali maximum, aby vznikla. Ona vznikla. Rozděluje peníze transparentně. Nerozděluje peníze po barech ani po bytech. Takže to je ten základ. A nikoho neokrádáme.

Takže byly vypsané ty výzvy. Ano, je teď období, kdy dojíždějí programy MŠMT a vznikají samozřejmě programy pod agenturou, ano. Je tam nový koncept, že chceme samozřejmě podporovat nové programy, které předtím vůbec nebyly. A ta agentura samozřejmě jako nový orgán vlastně ve velmi krátkém časovém horizontu připravila návrh novely zákona o podpoře sportu tak, aby mohla saturovat negativní dopady způsobené nouzovým stavem a vládními opatřeními. Hned v roce 2020 se vypsaly čtyři výzvy na podporu sportovního prostředí zasaženého pandemií COVID-19. A ty výzvy COVID - Sport na podporu sportovního prostředí, ve kterém se do dnešního dne podařilo zadministrovat téměř 1 200 žádostí a podpořit přes 1 000 žadatelů. Dvě mimořádné výzvy na podporu profesionálních sportovních soutěží, přičemž jedna z těch výzev byla vyhlášená ve spolupráci s Ministerstvem obchodu a průmyslu, když k podpoře podnikatelských subjektů ve sportu není agentura zákonem zmocněná. V těchto výzvách bylo v rekordním čase zadministrováno přes 160 žádostí za více jak půl miliardy korun. Po notifikaci v Evropské komisi je agentura připravena okamžitě všechny žádosti vyplatit.

Výzva pro významné sportovní akce pro rok 2020, které se v České republice díky pandemii konaly neplánovaně či v rozšířeném formátu, kdy v naprosto nadstandardním čase devět týdnů k vypsání dotačního titulu byly podpořeny všechny řádné přijaté žádosti v celkové výši téměř 19 miliónů korun. Takže to agentura zvládla. A samozřejmě pro rok 2021 vypsala velké množství neinvestičních výzev pro podporu v různých oblastech sportovní aktivity. Významné sportovní akce 2021, Významné sportovní akce pro zdravotně postižené 2021, Univerzitní sport 2021, Můj klub 2021, Pohyb a zdraví 2021, zcela nový program Provoz a údržba na příští rok, zastřešující sportovní organizace na příští rok, podpora sportovních klubů a tělovýchovných jednot pro zdravotně postižené na příští rok, podpora sportovních svazů, které v sobě obsahují tři výzvy vypisované MŠMT - REPRE, TALENT a ORGANIZACE SPORTU pro svazy. V oblasti investic do sportovní infrastruktury jsou nyní schváleny tři investiční programy - Regionální sportovní infrastruktura, Nadregionální sportovní infrastruktura, Výstavba standardizované sportovní infrastruktury. Do týdne po schválení investičních programů vypsala Národní sportovní agentura první tři nejdůležitější investiční výzvy. Ve výzvě Můj klub je podáno 7 151 žádostí, což činí o 800 žádostí více než v loňském roce u MŠMT. S novou výzvou Provoz a údržba má velmi pozitivní zpětnou vazbu od žadatelů a zastřešujících servisních organizací, pro které pořádá Národní sportovní agentura pravidelné semináře. V této souvislosti se (předsedající upozorňuje na čas).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…