Premiér Babiš: Unikátní projekt přibližuje změnu klimatu jako globální problém

21.08.2019 16:47

Unikátní výstavu Voda a civilizace, kterou na jaře na pražské Kampě shlédlo přes 200 tisíc lidí, si budou moci zájemci prohlédnout nově před Kramářovou vilou. Úřad vlády otevře tuto stálou venkovní expozici 27. srpna.

Premiér Babiš: Unikátní projekt přibližuje změnu klimatu jako globální problém
Foto: Repro XTV
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Projekt ukazuje klíčový význam životodárné tekutiny, její minulost, přítomnost a budoucnost na Zemi. Slavnostního zahájení se zúčastní premiér Andrej Babiš a další členové vlády. Organizátorkou a producentkou projektu je Olga Menzelová, společnost Medialogue. Kurátorem a spoluautorem výstavy je český egyptolog a archeolog Miroslav Bárta.

Na dvaadvaceti oboustranných panelech, které budou umístěny podél stromořadí před Kramářovou vilou, ukáže expozice prostřednictvím fotografií z různých koutů planety a od různých autorů příběh vody. „Jsem rád, že se Úřadu vlády podařilo zajistit pokračování výstavy v našich prostorách. Unikátní projekt, který přibližuje veřejnosti změnu klimatu jako globální problém a vodu jako klíčový faktor existence života, si tak bude moci prohlédnout spousta dalších zájemců,“ uvedl premiér.

Projekt Voda a civilizace si klade za cíl otevřít svým divákům oči a vytrhnout je z letargie zajetých archetypů, že máme vody dostatek. Ukázat vodu jako strategickou surovinu, její množství a dostupnost na různých místech světa a zasadit do souvislostí s různými proměnami životního prostředí. Péče o vodu bude podle ministra životního prostředí Richarda Brabce hlavním úkolem mnoha následujících generací. „I my v ČR se musíme připravit na dopady změny klimatu. Musíme pečovat o celou krajinu. Změnit složení lesů, obnovovat původní říční koryta a mokřady, vrátit do české krajiny meze a remízky, znovu používat selský rozum,“ zdůraznil Richard Brabec.

Vláda se proto snaží přijmout řadu konkrétních opatření, která budou působit jako prevence v boji se suchem. „Opatření proti suchu a snahu o zadržení vody v krajině považujeme za věc nejvyššího veřejného zájmu. Proto jsme také vytvořili Národní koalici pro boj se suchem, které předsedám, kde koordinujeme nejen aktivity Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí, ale setkáváme se na této půdě s řadou odborníků a společně hledáme okamžitá i systémová řešení,“ dodal Andrej Babiš.

Výstava obsahuje autorské snímky doplněné o interaktivní studie s poutavými popisy. K vidění jsou mj. unikátní snímky nejstarších závlahových kanálů v Izraeli, ale také kruté dopady plastů v moři na zvířata. Zajímavostí jsou fotografie českého geografa a hydrologa Bohumíra Janského, který se svým týmem v roce 1999 objevil prameny Amazonky. Jeden z nejstarších artefaktů výstavy je fotografie rytiny Karlova mostu z konce 18. století, která ukazuje hromadění ledových ker při povodni.

„Voda byla, je i bude jedním z hlavních faktorů ovlivňujících každodenní kvalitu našeho života, každého člověka i lidské dějiny. Voda je zdánlivě nekonečná a věčná. Nemusí tak tomu být ale navždy. Naším základním cílem je lidi vytrhnout z letargie a zajetých archetypů. Chceme je přesvědčit, že osud světa kolem nás záleží na chování a myšlení každého z nás,“ říká kurátor a spoluautor výstavy prof. Miroslav Bárta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…