Premiér Fiala: Chci všechny ujistit, že kvalitní zdravotní péče je tu pro každého

23.11.2022 8:36 | Tisková zpráva

Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 22. listopadu setkal s místopředsedou vlády a ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem. Návštěva premiéra byla již šestou návštěvou v pořadí bilančních setkání.

Premiér Fiala: Chci všechny ujistit, že kvalitní zdravotní péče je tu pro každého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Na programu jednání bylo kromě plnění programového prohlášení vlády, zejména zvládání epidemie covidu-19 a pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Vláda Petra Fialy se od svého jmenování potýká s celou řadou výzev. Setkání premiéra s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem se tak týkalo zejména epidemie covidu-19, se kterou celý svět bojuje už více než dva roky.

„Poslední zimní i jarní omikronovou vlnu jsme zvládli bez lockdownů, zavírání škol, nebo omezování podnikání. Čeho si ale nejvíce vážím, že na rozdíl od našich předchůdců mluví naše vláda po celou dobu jedním hlasem. Občané nejsou svědky přestřelek ministrů v médiích,“ zhodnotil premiér dosavadní komunikaci s ministrem zdravotnictví. „Ačkoliv jsme zrušili povinné očkování proti covidu pro rizikové skupiny obyvatel, celkově je druhou posilovací dávkou naočkováno bezmála 700 tisíc občanů,“ doplnil předseda vlády.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17937 lidí

Ačkoliv šíření koronaviru v posledních týdnech zpomalilo, počty nakažených se mohou znovu zvyšovat. Ministerstvo tak pokračuje v úspěšné kampani Očkujeme se pro život beze strachu, která má vakcinaci podpořit. Premiér následně ocenil, že nejen kvůli epidemii, se ministerstvo pod vedením Vlastimila Válka rozhodlo ocenit dobrovolníky Cenou ministra zdravotnictví za rozvoj dobrovolnictví ve zdravotnictví. A to i v případě uprchlické vlny, kterou rozpoutala Putinova agrese na Ukrajině. „

Česká republika je vzorem pomoci Ukrajině i Ukrajincům během probíhající války. Zdravotnictví v tom není výjimkou,“ řekl premiér a upřesnil, že ve spolupráci s farmaceutickým průmyslem byla poslána humanitární pomoc v podobě deseti kamionů s více než 900 tisíci balení léčivých přípravků v hodnotě desítek milionů korun. „Chci všechny ujistit, že kvalitní zdravotní péče je tu pro každého a ani v souvislosti s příchodem uprchlíků před válkou se nijak nezměnila,“ dodal premiér Petr Fiala.

Premiér s ministrem zdravotnictví také hovořili o programovém prohlášení vlády. V něm vláda například slíbila zavedení mechanismu automatické valorizace platby pojistného za státní pojištěnce. „Prosazovala to řada ministrů zdravotnictví a žádný neuspěl. Jsem rád, že se to panu Válkovi podařilo,“ uzavřel předseda vlády s tím, že nyní diskuze probíhá i nad snížením byrokratické zátěže podnikatelů a živnostníků v oblasti omezení provádění pravidelných pracovně-lékařských prohlídek.

Bilanční rozhovory s ministry budou pokračovat i nadále. Účelem schůzek je podle Petra Fialy získání detailních informací o tom, co se ministrům podařilo a v čem je naopak potřeba se ještě víc soustředit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…