Premiér Fiala: Čipy jsou strategickým průmyslovým odvětvím, které generuje vysokou přidanou hodnotu

22.06.2023 16:21 | Tisková zpráva

Předseda vlády ČR Petr Fiala se v úterý 20. června 2023 setkal ve Strakově akademii s prezidentem a výkonným ředitelem polovodičové společnosti Onsemi Hassanem El-Khourym, se kterým jednal o investičních plánech společnosti v ČR a podpoře polovodičového průmyslu.

Premiér Fiala: Čipy jsou strategickým průmyslovým odvětvím, které generuje vysokou přidanou hodnotu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Setkání se za českou stranu zúčastnil také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Výrobce čipů nyní rozhoduje o uskutečnění investice ve výši zhruba 2 miliardy dolarů do rozšíření současné produkce a zavedení nové výroby polovodičových desek. Premiér během jednání podpořil umístění této strategické investice v Česku.

„Potkali jsme se s prezidentem společnosti Onsemi Hassanem El-Khourym, která připravuje velkou investici na výrobu čipů za desítky miliard korun. V Rožnově pod Radhoštěm už pravidelně investuje, zároveň spolupracuje s několika českými vysokými školami. Zájmem ČR by mělo být tuto investici v mezinárodní konkurenci získat a pomoci tak transformaci automobilového průmyslu,“ uvedl premiér Fiala.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí

Premiér zdůraznil, že rozvoj výroby polovodičů v České republice je jednou z našich priorit. „Je to klíčový krok ke zvýšení konkurenceschopnosti českého průmyslu a posílení inovačního a technologického rozvoje země. Čipy jsou strategickým průmyslovým odvětvím, které generuje vysokou přidanou hodnotu. Rozšíření výroby v Česku je také důležitým krokem k omezení naší závislosti na dovozu čipů z Asie,“ dodal předseda vlády.

„Dnešní jednání navázalo na má setkání s vedením firmy Onsemi v San Franciscu a následně v Praze. Čipy budou základem moderního průmyslu a každé posílení naší soběstačnosti v této oblasti je velkou investicí do budoucna,“ uvedl ministr Síkela.

Ministerstvo průmyslu v květnu navrhlo pro výrobce čipů Onsemi investiční pobídku ve výši 22,53 % způsobilých nákladů, tedy 546 milionů korun na jednu z dílčích investic firmy Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm. Navrhovaná veřejná podpora by zahrnovala slevu na dani z příjmů a hmotnou podporu pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku. Návrh na přidělení pobídky je v meziresortním připomínkovém řízení, rozhodovat o ní bude následně vláda. Paralelně vedle této navrhované pobídky probíhá jednání i o větší investici, kterou firma Onsemi oznámila nedávno.

Firma v České republice působí v Rožnově pod Radhoštěm, kde vyrábí 10 milionů čipů denně. Onsemi již dříve investovala čtyři miliardy korun do zavedení výroby karbidových čipů v Rožnově a letos plánuje investovat dalších 7,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

a co z toho bude mít čr? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 22.06.2023 16:30:02
bude mít výsadu dodat levnou pracovní sílu?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL