Premiér Fiala: Lidice se staly celosvětovým symbolem nacistické brutality

12.06.2022 15:39 | Tisková zpráva

V neděli 12. června 2022 se premiér Petr Fiala zúčastnil pietního setkání, které se konalo u příležitosti 80. výročí vyhlazení středočeské obce Lidice nacisty v roce 1942.

Premiér Fiala: Lidice se staly celosvětovým symbolem nacistické brutality
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér Petr Fiala uctil památku obětí lidického zločinu položením věnce. Připomněl, že je nesmírně důležité udržovat v paměti odkaz Lidic jako jednoho ze symbolů zvěrstev druhé světové války.

„Je to důležité už proto, že nacisté se snažili vyhladit Lidice ze zemského povrchu nejen fakticky, ale chtěli také, aby se zapomnělo i na jméno té obce. Ale stal se pravý opak. Lidice se staly celosvětovým symbolem nacistické brutality a naší povinností je tyto události si připomínat. Připomínat si oběti a připomínat si také to, čeho je totalitní režim schopen,“ uvedl předseda vlády.

Předseda vlády v této souvislosti připomněl i aktuálně probíhající ruskou agresi na Ukrajině. „Zažíváme teď válku vlastně nedaleko od nás. V Evropě. A myslím, že každý den vidíme válečné zločiny, kterých se na Ukrajině dopouští Rusko. A to všechno nám má připomínat to, že svoboda, demokracie, nezávislost jsou hodnoty, které nejsou samozřejmé a za které je třeba bojovat. A máme to dělat i z úcty k těm 340 lidem z Lidic, kteří byli zavražděni, a z úcty ke všem obětem totalitních režimů. Protože i díky nim se dnes můžeme těšit svobodě, bezpečí a nezávislosti,“ připomněl premiér Fiala.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

Pietního aktu v lidickém památníku se zúčastnili také předseda Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, 1. místopředseda vlády a minist vnitra Vít Rakušan, ministryně obrany Jana Černochová, ministr dopravy Martin Kupka, ministr kultury Martin Baxa a další významní hosté.

V roce 1942 bylo přesně 10. června nacisty zastřeleno 173 mužů, ženy byly odvezeny do koncentračního tábora Ravensbrück a děti, které nebyly vybrány k poněmčení, zavražděny ve vyhlazovacím táboře v Chelmnu. Obec byla srovnána se zemí. Roku 1945 se dožilo pouze 143 žen, 17 dětí a tři muži. Důvodem vyhlazení Lidic nacisty byla domnělá souvislost jednoho z lidických občanů s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha v květnu 1942.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…