Premiér Fiala: Nakonec se mi podařilo prosadit všechny naše klíčové požadavky

28.10.2023 22:01 | Tisková zpráva

Lídři EU na summitu v Bruselu odsoudili útoky Hamásu na civilisty v Gaze, shodli se na podpoře Izraele a vyzvali k vytvoření humanitárních koridorů a přestávek, kdy by byla doručována humanitární pomoc přímo do pásma Gazy. Díky premiéru Fialovi se do závěrů jednání promítly i body, které prosazovalo Česko.

Premiér Fiala: Nakonec se mi podařilo prosadit všechny naše klíčové požadavky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Téma Izraele lídři začali řešit hned na začátku summitu. Jednání trvalo bezmála šest hodin. Česko se řadí mezi státy EU k největším podporovatelům Izraele a i díky tomu se podařilo premiérovi Fialovi společně s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem prosadit do závěrů i bod o právu Izraele na sebeobranu. Jednání se vedla také o přesné formulaci humanitárních přestávek. I to se nakonec v závěrech ER podařilo prosadit tak, jak chtělo Česko. Pozice členských států k tomuto konfliktu nejsou bohužel v Radě úplně jednoznačné, proto i debata o společné pozici nebyla snadná.

„Nakonec se mi ale podařilo prosadit do textu závěrů všechny naše klíčové požadavky. Evropská rada také vyzvala k okamžitému propuštění všech rukojmí. Podařilo se nám také prosadit silný důraz na to, že humanitární i rozvojová pomoc EU nesmí být zneužita teroristy a všechny prostředky musí být důsledně kontrolovány,“ uvedl premiér Fiala.

Lídři se také shodli na potřebě koordinace s klíčovými partnery a zabránění další eskalaci situace v regionu, která by mohla mít dalekosáhlé následky.

Evropský summit v Bruselu řešil také téma migrace. Evropská komise představila pokrok a další plánované aktivity směrem ke třetím zemím – Egyptu a Turecku. Evropská unie je i nadále bude finančně a materiálně podporovat, aby bránily v migraci do Evropy.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí

„Považuji to za dobrou cestu, stejně jako snahu o prohlubování spolupráce s dalšími státy na migračních trasách. Nelegální migraci musíme zabránit ještě před tím, než se přiblíží k našim hranicím. Je tedy shoda na tom, že deportace nelegálních migrantů bez nároku o azyl, kteří se nyní volně pohybují po Evropě, musí být daleko efektivnější a přísnější. To je velmi pozitivní změna v přístupu oproti situaci před několika lety,“ oznámil premiér.

V Bruselu se probírala také agenda revize dlouhodobého rozpočtu Unie, kterou navrhla Evropská komise. Premiér Fiala prezentoval hlavní české priority a apeloval na hledání úspor v rozpočtu, tak jak to dělá Česko.

„Shoda panovala na tom, že se potřebujeme zaměřit na financování protimigračních opatření. Především spolupráce se třetími státy, ochrana hranic, ale také dodatečných prostředků pro státy jako ČR, které hostí velké množství ukrajinských uprchlíků,“ dodal Fiala.

Tato diskuse se vedla poprvé na úrovni lídrů EU. Zatím se členské státy neshodují, na co by se měla úprava rozpočtu zaměřit. Posledním tématem lídrů byla ekonomika. Přijaté závěry kladou důraz na fungující vnitřní trh Unie. To je pro české hospodářství zcela zásadní. Krokům k posílení podnikatelsky příznivého prostředí v EU se ČR věnovala již během svého předsednictví. Pro český export je klíčové, aby se při posilování evropské soběstačnosti nezapomínalo na obchod se třetími státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…