Premiér Fiala: Naši lékaři provádějí v Ghaně zákroky, na které kapacity místních nestačí

10.11.2023 10:21 | Tisková zpráva

Předposlední zemí, kterou navštívil předseda vlády ČR Petr Fiala 8. a 9. listopadu během své pracovní cesty po subsaharské Africe, byla Ghana. Premiér se v Akkře sešel s viceprezidentem Mahamuduem Bawumiou se kterým jednal o rozvoji obchodních vztahů, zejména v energetice, těžebním sektoru a zdravotnictví, a rovněž o pokračování obranně-průmyslové spolupráce.

Premiér Fiala: Naši lékaři provádějí v Ghaně zákroky, na které kapacity místních nestačí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Šlo o první návštěvu českého premiéra v této západoafrické zemi. Předseda vlády také zahájil ghansko-české obchodní fórum, kde podpořil české firmy při vstupu na místní trh. Na závěr návštěvy se premiér setkal s předsedou ghanského Národního shromáždění Albanem Bagbinem.

Česko-ghanské vztahy jsou již řadu let na velice dobré úrovni vyplývající z nadstandardních historických vazeb. Industrializace zdejší ekonomiky vytváří potenciál pro rozvoj spolupráce. Předseda vlády vystoupil s projevem na úvod ghansko-českého obchodního fóra, kterého se zúčastnilo přes 70 ghanských podnikatelů.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

„Ghana je pro ČR jedním z klíčových partnerů v subsaharské Africe. České firmy zde například budují nemocnice a pomáhají se stavbou infrastruktury. Velký potenciál pro rozvoj dalších vztahů vidím například v těžebním průmyslu, energetice nebo obranné spolupráci. Věřím, že se nám tyto příležitosti podaří využít,“ uvedl premiér Fiala.

Klíčovým tématem jednání s viceprezidentem Mahamuduem Bawumiou byla i obranně-průmyslová spolupráce. Naše země jsou partnery v oblasti obrany a bezpečnosti a ČR podporuje odolnost Ghany vůči teroristické hrozbě, která se šíří ze Sahelu. Řada českých firem z obranného průmyslu již v zemi působí, ať už jde o výcvik zdejších pilotů, opravy vojenské techniky či další činnosti. Předseda české vlády podpořil dodávky další obranné techniky.

„Nyní máme dva důležité projekty: dodávku šesti letounů L-39NG a pušek české výroby. Bavili jsme se také o nové dohodě o letecké dopravě,“ dodal Petr Fiala.

Zdravotní pomoc je jednou z dlouhodobých priorit ČR v Ghaně. České firmy se zde podílejí na výstavbě nemocnic, včetně dodávek vybavení a školení personálu. Náš program MEDEVAC přispívá k rozvoji zdravotnického systému od roku 2019. Český premiér se v nemocnici Korle Blu setkal s českými lékaři. „Provádějí zákroky, na které kapacity místních lékařů nestačí a současně školí místní doktory. Chceme v této pomoci samozřejmě pokračovat,“ dodal předseda vlády.

Na své pracovní cestě po subsaharské Africe navštívil již český předseda vlády Etiopii, Keňu a Ghanu, jeho poslední zastávkou je Pobřeží slonoviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ghana bude zachráněna , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 10.11.2023 10:29:46
zatímco české zdravotnictví se hroutí. Jak jsem slyšel v reportáži, v ghaně je hlavní problém neskutečná bída a občané si nemohou lékařskou péči zaplatit. Tam přesně směřujeme. Doktoři a léčba bude jen pro bohaté. To jsme to dopracovali. kde jsou ty časy, kdy bylo české zdravotnictví na špičkové úrovni v mezích tehdejších znalostí a technických možností a bylo pro všechny.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…