Premiér Fiala: Naším společným cílem zůstává plné členství země v Evropské unii

17.10.2023 7:37 | Tisková zpráva

Premiér Fiala jednal s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou

Premiér Fiala: Naším společným cílem zůstává plné členství země v Evropské unii
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce

Předseda vlády ČR Petr Fiala se v pondělí 16. října setkal ve Strakově akademii s prezidentkou Moldavské republiky Maiou Sanduovou. Hlavními tématy jednání byly perspektiva členství Moldavska v Evropské unii, obranně-průmyslová spolupráce a možnosti spolupráce v oblasti energetiky. 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

Premiér ocenil pokrok, kterého Moldavská republika dosáhla při provádění reforem souvisejících s ambicemi země na vstup do EU. „Česko podporuje postupné prohlubování integrace Moldavska do vnitřního trhu EU, včetně oblasti roamingu. Naším společným cílem však zůstává plné členství země v Evropské unii. Během procesu vyjednávání o členství jsme připraveni Moldavsko podpořit i sdílením našich zkušeností s procesy a implementací pravidel EU do právního systému,“ uvedl premiér Fiala.

Česko má zájem o rozvoj spolupráce při posilování energetické bezpečnosti a rozvoji moldavského energetického sektoru s cílem připravit přenosovou soustavu na připojení obnovitelných zdrojů energie. Lídři hovořili rovněž o pokračování projektů v oblasti vodního hospodářství. České firmy mají potřebné zkušenosti a technologie a chtějí pokračovat mj. v projektech v oblasti nakládání s odpadními vodami.

Moldavsko patří mezi prioritní země v rámci české zahraniční rozvojové spolupráce. Česká republika také zemi pomáhá v oblasti bezpečnosti a obrany. Celková hodnota 51 realizovaných projektů v roce 2023 činila 10,6 milionu dolarů (zhruba 248 mil. Kč).

Objem vzájemného obchodu dlouhodobě roste, loni dosáhl 7,3 mld. Kč. Do Moldavska ČR vyváží zejména elektronická zařízení a motorová vozidla a naopak dováží kabely, nábytek, zemědělské produkty a nápoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

bez urážky - neměl by se nějaký psychiatr na tohoto člověka podívat ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 17.10.2023 8:34:16
ekonomika čr v rozvratu , dozimetr a další skandály slepence hýbou zemí , vláda s nejnižší důvěrou veřejnosti v historii země , nejméně oblíbený premiér na světě !!! A ten diletant řeší nejmenší ekonomiku v evropě s 3 200 000 obyvateli ???

|  6 |  0

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu