Premiér Fiala: Nová data ČSÚ ukázala skutečná čísla, kolik Češi platí za energie

26.09.2023 10:21 | Tisková zpráva

Předseda vlády ČR Petr Fiala vystoupil v pondělí 25. září na tiskové konferenci Českého statistického úřadu (ČSÚ), kde ocenil zavedení nové přesnější metodiky výpočtu cen energií. Nová data ČSÚ uživatelům poskytují nejen statistiku nabídkových cen energií, ale i průměrné ceny skutečně placené domácnostmi. Data tak více odpovídají realitě.

Premiér Fiala: Nová data ČSÚ ukázala skutečná čísla, kolik Češi platí za energie
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce

S nástupem energetické krize se ukázalo, že některé typy vykazování cen energií, které v klidných dobách reflektovaly realitu, nefungují v turbulentních časech, kdy se ceny vyvíjejí rychleji. To vedlo i k tomu, že mezinárodní srovnání cen energií, které publikuje Eurostat, bylo v případě ČR velmi nepřesné. Premiér kvůli problému s vykazováním cen energií před několika měsíci svolal jednání se zástupci největších dodavatelů energií, ČSÚ, Energetického regulačního úřadu a Ministerstva průmyslu a obchodu. Na základě jednání vznikla pracovní skupina, která měla metodiku zpřesnit.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Díky spolupráci energetických firem a statistického úřadu jsou tak nyní, kromě nabídkových cen energií, zveřejňovány i průměrné ceny skutečně placené domácnostmi. „Jsem rád, že naše iniciativa pomohla k tomu, že obchodníci s energiemi dodávají data, která odpovídají realitě. Oblíbená věta opozice, že Češi měli v krizi nejdražší energii v Evropě, se ukázala jako nepravdivý mýtus,“ uvedl premiér.

Letos poskytli energetici tyto údaje na základě vzájemné dohody, od příštího roku se tak bude dít již na základě legislativní úpravy. Nová data mj. ukázala, že v mezinárodním srovnání za 2. pololetí roku 2022 byly ceny elektřiny v Česku 7. nejnižší v EU a ceny plynu pak 10. nejnižší. Více v tiskové zprávě ČSÚ.

Premiér poděkoval všem zúčastněným stranám za to, že došli k dobrému řešení, díky kterému už nebudou data o České republice v databázi Eurostatu zkreslená a budou ukazovat skutečný stav věci.

Vláda od svého nástupu intenzivně řešila energetickou krizi, aktivně pomáhala firmám a občanům - zajistila kapacitu v terminálech LNG, dostatečné zásoby plynu, došlo k odkoupení plynových zásobníků, byl spuštěn úsporný tarif, který následně nahradilo zastropování cen energií a řadu dalších kroků. „Díky včasným a promyšleným opatřením se nám podařilo uklidnit situaci a zajistit, aby byl dostatek dostupných energií pro občany i firmy. U všech dodavatelů teď vidíme, že ceny energií padají pod stropy a můžeme si říct, že z nejhoršího jsme venku,“ dodal předseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala se chce vyrovnat Churchillovi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePlankton , 26.09.2023 11:07:48
Ten také věřil jen statistikám, které si sám sfalšoval.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…