Premiér Fiala: Plynová infrastruktura je opět v rukou státu

11.10.2023 6:23 | Tisková zpráva

Předseda vlády ČR Petr Fiala se v úterý 10. října zúčastnil v Brně 64. Mezinárodního strojírenského veletrhu. Vystoupil rovněž s projevem před zástupci tuzemských firem na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR, kde se zaměřil na plány vlády v rozvoji dopravní infrastruktury, posílení energetické bezpečnosti, otevření pracovního trhu, ceny energií či zlepšení fungování země. Zúčastnil se také diskuse se zástupci podnikatelské sféry a navštívil stánky veletrhu.

Premiér Fiala: Plynová infrastruktura je opět v rukou státu
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce

Premiér v projevu uvedl, že vláda převzala zodpovědnost ve složité době a musí nalézt rovnováhu mezi všemi aspekty života v zemi - musí zajistit lepší vzdělávání, odpovídající infrastrukturu, udržet vysokou bezpečnost atd. V řadě těchto oblastí přitom napravuje významné vnitřní dluhy z minulosti - to se týká např. dokončení dopravní infrastruktury. Musí se také vypořádat se stavem veřejných financí, který nebyl dlouhodobě udržitelný a jehož dynamika zadlužování ve výsledku ohrožuje všechny, včetně podnikatelské sféry.

Předseda vlády zdůraznil, že vláda výrazně pokročila v zajišťování energetické infrastruktury. Dlouho odkládaný tendr na dostavbu Dukovan běží, po proběhlých jednáních zájemci nyní aktualizují své nabídky, jejichž finální podobu do konce října zašlou investorovi. Následovat bude v první polovině příštího roku vybrání té nejlepší nabídky, aby byl dodržen schválený harmonogram.

„Plynová infrastruktura je opět v rukou státu. Nově máme pod kontrolou celý řetězec – od terminálu na zkapalněný plyn přes páteřní sítě plynovodů až po zásobníky. Tato strategická změna nám umožní daleko jednodušší a flexibilnější investice do posilování sítě. Například při budování nových plynových elektráren, které z části nahradí dosluhující uhelné,“ řekl premiér.

Potvrdil také, že vláda samozřejmě vnímá volání firem po pracovní síle. I když v ČR nově pracuje téměř 120 tisíc Ukrajinců, trh to zatím ani zdaleka nenasytilo.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

„Proto otevíráme dveře dalším 20 tisícům kvalifikovaných pracovníků z vybraných bezpečných zemí a zároveň pracujeme na tom, abychom vízový režim v následujícím roce urychlili. Tyto kroky jsou nutné, aby u nás bylo možné udržet stávající firmy nebo zakládat nové. V tomto ohledu musíme být mnohem flexibilnější než dosud, abychom se nepřipravovali o potenciál kvalifikovaných lidí ze zahraničí,“ uvedl premiér Fiala.

Důležitým tématem byl rozvoj dopravní infrastruktury - příští rok se otevře rekordních 114 kilometrů nových dálnic. V letošním roce dosáhnou investice do dopravní infrastruktury 150 mld. Kč, příští rok potom zhruba stejně. Právě teď je ve výstavbě 266 kilometrů nových staveb, z toho 178 km dálnic a 87 km silnic I. třídy. Dálniční síť by pak měla být hotová do 10 let.

Premiér rovněž připomněl, že vláda v rámci ozdravného balíčku zjednodušuje zákony, a to jak o DPH, tak zákon o dani z příjmů. Kabinet přijal už dva antibyrokratické balíčky, které ruší zbytečné povinnosti, zjednodušil stavební řízení či zmírnil podmínky pro podání kontrolního hlášení.

Celý projev premiéra na sněmu Svazu průmyslu a dopravy naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Realita ??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 11.10.2023 15:17:32
Důchodci to zaplatí že ???Největší zlo jaké tu v historii státu jste kur?? vy jste s Rakušanem a spol. asi horši jak ten Hacha nebo jak se jmenoval ???

|  7 |  0

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL