Premiér Fiala: Sjednání DCA je klíčovým úspěchem, měli jsme ji mít už dávno

17.08.2023 21:03 | Tisková zpráva

Předseda vlády Petr Fiala po prezidentu republiky Petru Pavlovi podepsal Dohodu mezi ČR a USA o spolupráci v oblasti obrany (DCA). Schvalovací proces tak byl završen, smlouva vstoupí v platnost 30 dnů po potvrzující nótě ze strany Spojených států.

Premiér Fiala: Sjednání DCA je klíčovým úspěchem, měli jsme ji mít už dávno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Sjednání DCA je klíčovým úspěchem, měli jsme ji mít už dávno. Prohlubuje naše vztahy s USA a její význam je dobře vidět na tom, že země, které do NATO přistupují letos, už souběžně s tím vyjednávají i o bilaterální dohodě s Washingtonem,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23346 lidí

Ministryně obrany Jana Černochová podepsala Dohodu DCA se svým americkým protějškem Lloydem Jamesem Austinem ve Washingtonu 23. května 2023. „Jsem ráda, že ratifikační proces je dneškem završen. Dohoda přispěje k větší bezpečnosti České republiky, neboť transatlantická spolupráce je základem kolektivní obrany zemí NATO,“ připomněla Jana Černochová s tím, že USA jsou pro ČR dlouhodobě klíčovým spojencem a partnerem.

ČR byla jediným členem NATO střední a východní Evropy, která tuto bilaterální smlouvu neměla. Dohoda DCA umožní prohloubit spolupráci mezi českými a americkými ozbrojenými silami, zejména v souvislosti se zajišťováním obrany východního křídla NATO, logistickou podporou spojeneckých vojenských aktivit, posilováním obranné infrastruktury, zvyšováním interoperability našich ozbrojených sil, vojenským vzděláváním a společným výcvikem a cvičeními.

Dohoda nezakládá právo na rozmístění jaderných zbraní na území České republiky, jejím smyslem je upravit právní postavení příslušníků ozbrojených sil USA na území České republiky, pokud by jejich pobyt dle Ústavy ČR schválila vláda či parlament. DCA neposkytuje americkým vojákům oprávnění pobývat na území České republiky. Dohoda také říká, že jakékoliv aktivity amerických ozbrojených sil na území České republiky budou vždy realizovány na základě domluvy mezi Českou republikou a Spojenými státy a budou muset být českou stranou nejprve schváleny.

Další informace najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…