Premiér Fiala: Svoláme tolik rad ministrů, kolik bude potřeba, abychom dosáhli dobrých výsledků

07.10.2022 20:04 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke krizovému jednání vlády i EU.

Premiér Fiala: Svoláme tolik rad ministrů, kolik bude potřeba, abychom dosáhli dobrých výsledků
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Tisková konference koalice SPOLU o druhém kole senátních voleb.

Jsem velmi rád, že po včerejším úspěšném summitu Evropského politického společenství jsme se dnes v Praze mohli sejít v tradičním formátu evropské sedmadvacítky na neformálním jednání Evropské rady.

Oba pražské jednací dny se povedly. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na organizaci této akce podíleli, a všem hostům a kolegům, kteří k nám přijeli.

Na dnešním neformálním jednání Evropské rady jsme diskutovali především o Ukrajině a energetické situaci v Evropě, kterou ruská agrese bohužel silně ovlivňuje.

Jsem rád, že se v rámci jednání v tomto týdnu členské země EU shodly na zahájení výcviku ukrajinských vojáků na našem území a na dalším sankčním balíčku proti Rusku. Stojíme za Ukrajinou a budeme ji dále podporovat.

Hlavním tématem dnešního jednání byla energetická situace. V základních věcech jsme došli ke shodě a vítáme návrhy, se kterými přichází Evropská komise.

Stále větší podporu má oddělení ceny plynu od ceny elektřiny – to by znamenalo okamžité snížení cen energií pro všechny občany i firmy v EU.

Navrhoval jsem také uvolnění emisních povolenek z tržní rezervy, aby se snížila jejich cena, která má na ceny elektřiny a tepla také významný vliv.

Musíme též hledat možnosti, jak s cenami energií pomoci velkým firmám, které dosud nebylo možné podpořit ze státních rozpočtů, protože by to bylo proti unijním pravidlům.

Na všech těchto věcech bude české předsednictví usilovně pracovat tak jako doposud. Svoláme tolik rad ministrů, kolik bude potřeba, abychom dosáhli dobrých výsledků pro občany ČR i EU.

Věřím, že řada těchto věcí se dočká zásadního posunu už za 14 dnů na řádné Evropské radě v Bruselu.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.