Premiér Fiala: Tady nejde o mně nepříjemné názory, ale o šíření nepravdy

12.01.2023 23:51

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2023 – odpověď na reakci poslance Vondráčka k ohrožení svobody slova a manipulaci s veřejným míněním

Premiér Fiala: Tady nejde o mně nepříjemné názory, ale o šíření nepravdy
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Petr Fiala

Jestli považujete za mě nepříjemný fakt, pane poslanče prostřednictvím paní předsedající, informaci že já nebo jiní představitelé vládní koalice podporují ve volbách Andreje Babiše, tak to není mně nepříjemný fakt. To je prostě lež. A jako takovou je to potřeba nazvat. A kdybyste tady vystoupil ještě desetkrát, tak to nezměníte. A to je právě ten problém. Tady nejde o mně nepříjemné názory. Tady nejde o rozdílné politické postoje na některé věci, které se dějí v České republice. Tady jde prostě o šíření nepravdy. A to je něco, proti čemu máme právo se ohradit.

A ještě k vaší argumentaci. Vůbec nic se nikomu neděje. Já na to jenom poukážu. Žádné opatření, které by tomuto zamezovalo a bránilo, se prostě nechystá.

K vašim otázkám. Ano, my připravujeme některé dokumenty, které vycházejí z akčního plánu, který byl schválen vaší vládou. Já se k tomu rád hlásím, protože boj s dezinformacemi a s dalšími hybridními hrozbami je jedním z úkolů státu a je dobře, že v této věci existuje kontinuita. Ministerstvo vnitra připravuje zákon, který by dokázal čelit hybridním působením i v oblasti dezinformací, v meziresortním připomínkovém řízení nebo v nějaké fázi schvalovacího procesu jsou tři dokumenty.

Jeden je analýza připravenosti České republiky čelit závažné dezinformační vlně, dále je tam návrh systému strategické komunikace, připravený Ministerstvem obrany právě na základě akčního plánu národní strategie čelení hybridnímu působení. A pak je tu akční plán pro čelení dezinformacím, který je připraven vámi zmíněným vládním zmocněncem pro média a dezinformace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…