Premiér Fiala: Zemřel Karel Schwarzenberg, občanští demokraté vzpomínají

13.11.2023 14:01 | Tisková zpráva

S hlubokým zármutkem a úctou přijali občanští demokraté zprávu o úmrtí pana Karla Schwarzenberga, který nás opustil.

Premiér Fiala: Zemřel Karel Schwarzenberg, občanští demokraté vzpomínají
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala na mimořádné tiskové konferenci.

Jako dvojnásobný ministr zahraničí nejen formoval naši zahraniční politiku, ale svými kroky vždy dokazoval, že je bytostným demokratem. 

„S hlubokým zármutkem jsem dnes přijal zprávu o smrti Karla Schwarzenberga. Vážil jsem si ho mimo jiné za to, jak v době totality pomáhal českému disentu, a že se po roce 1989 rozhodl nezištně sloužit naší zemi v řadě funkcí. Bylo mi ctí s ním zasedat ve vládě. Karel Schwarzenberg byl významnou osobností českého exilu a české politiky posledních desetiletí, pomáhal nám získávat respekt a dobré jméno v zahraničí. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Před pár týdny jsem ho navštívil v nemocnici a slíbili jsme si, že se sejdeme brzy u něj doma. Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme. Čest jeho památce a upřímnou soustrast jeho rodině,“ uvedl Petr Fiala, předseda občanských demokratů. 

„Někdy se zdálo, že Karel Schwarzenberg při jednání neposlouchá, že jakoby dříme. Potom najednou promluvil a bylo jasné, že celou dobu pozorně vnímal vše kolem sebe. Vždy pomáhal a jeho jméno nám otvírá dveře. Viděl dál než ostatní a pro Česko odvedl obrovský kus práce,“ uvedl Miloš Vystrčil, předseda Senátu. 

„Karel Schwarzenberg byl "náš" poslední kavalír. Odešel mi kamarád, rodinný kmotr, učitel diplomacie. Propojoval nás se zapomenutou minulosti. Pomáhal nám napřít hledí a energii do budoucnosti. Velkorysý, elegantní, vždy připravený pomoct a poradit. Originál. Náhradník není. RIP,“ řekl Alexandr Vondra, europoslanec ODS.

„Karla Schwarzenberga jsem měla tu čest poznat na začátku 90. let, když vedl kancelář pana prezidenta Václava Havla a já tam tehdy pracovala. Byl to hodný a laskavý člověka, který bude moc chybět. Měla jsem ho moc ráda pro jeho inteligentní humor, velkorysost a toleranci. Upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ uvedla Veronika Vrecionová, předsedkyně europoslaneckého klubu ODS.

„Karel Schwarzenberg provázel Českou republiku ve službě vlasti po celé její polistopadové období, ať už jako spolupracovník Václava Havla nebo v celé Evropě vysoce uznávaný ministr zahraničí. Byl i v politice opravdovým šlechticem, který bude naší zemi chybět. Nil nisi rectum,“ napsal Martin Baxa, ministr kultury. 

„Zemřel skutečný šlechtic. To slovo se u nás někdy vnímá skoro pejorativně. Ve skutečnosti zahrnuje na prvním místě vědomí odpovědnosti, hluboký respekt k pravdě, věrnost tradičním hodnotám, velkorysost a pokoru. Karel Schwarzenberg v sobě tohle všechno měl. A dokázal přidat vtip, sebeironii a vzácný nadhled. Byl pro naši politickou scénu i celou společnost výjimečnou a originální osobností. Díky za inspiraci, povzbuzení, ukotvení v západním hodnotovém světě,“ řekl Martin Kupka, ministr dopravy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To já zase vzpomínám, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSunvukung , 13.11.2023 14:50:23
na krásnou,bohatou a bezpečnou ČSSR kterou tento zločinec pomáhal ničit.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…