Premiér Sobotka: Brexit nesmí ohrozit pokračování evropského projektu

14.10.2016 19:05

Premiér Sobotka se již potřetí setkal s českými europoslanci, jednali o prioritách ČR pro reformu EU i důsledcích brexitu.

Premiér Sobotka: Brexit nesmí ohrozit pokračování evropského projektu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v pátek 14. října 2016 ve Strakově akademii s českými poslanci Evropského parlamentu. Jednalo se již o třetí takové setkání za dobu fungování současné vlády. Hlavními tématy dnešního jednání byly výsledky bratislavského summitu, priority ČR v diskusi o reformě Evropské unie i důsledky a další postup ve věci vystoupení Velké Británie z EU.

Premiér Sobotka informoval české europoslance o postupu vlády v návaznosti na negativní výsledek britského referenda. Seznámil je s činností Pracovní skupiny k brexitu a reformě EU a zároveň informoval o jednáních, která probíhají k tématu se zástupci parlamentních stran. Cílem vlády je, aby pozice České republiky k reformě EU a brexitu vycházela z námětů napříč politickým spektrem. Důležitým tématem byly také priority ČR pro diskusi o budoucnosti a reformě EU. Debata se rovněž vedla o posílení bezpečnosti EU, zejména silnější ochraně vnějších hranic i důslednější kooperaci států v oblasti společné obrany.

Čeští europoslanci premiéra informovali o situaci v Evropském parlamentu po britském referendu a o debatách, které provázejí další postup britské vlády v otázce vystoupení z EU.

„Pravidelné setkávání s českými zástupci v Evropském parlamentu je důležitou zpětnou vazbou pro priority vlády v oblasti evropské politiky a rovněž podstatné pro její kvalitní vedení. 

Důležitým tématem našeho setkání bylo vystoupení Velké Británie z Evropské unie a další postup v této věci. Nyní je potřeba vyčkat na další kroky ze strany Británie s tím, že tato věc nesmí ohrozit pokračování evropského projektu a další integraci EU.

S českými europoslanci jsem dnes diskutoval také o prioritách vlády ČR, které uplatňujeme v diskusi o reformě EU. Ty se týkají zejména posílení bezpečnosti a rovněž hospodářské prosperity. Naše vláda podporuje a prosazuje projekt evropské bezpečnostní a obranné unie.

Zároveň jsme mluvili o nutnosti znovunastartování ekonomické konvergence mezi členskými státy i uvnitř nich. Po událostech uplynulých měsíců je stěžejní, abychom posílili důvěru občanů v EU. Role Evropského parlamentu včetně českých europoslanců bude v tomto úkolu klíčová,“ uvedl po jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se s českými členy Evropského parlamentu setkává pravidelně od začátku fungování koaliční vlády. Dnešní setkání bylo již třetí v pořadí, poslední proběhlo 9. října 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…