Premiér Sobotka: Chci prověřit, zda má stát dostatek efektivních nástrojů pro boj se smogem

24.01.2017 9:40

Předseda vlády Bohuslav Sobotka vnímá problém přetrvávající zhoršené smogové situace jako závažný, neboť výrazně ohrožuje zdraví občanů, zejména dětí, nemocných a starších lidí.

Premiér Sobotka: Chci prověřit, zda má stát dostatek efektivních nástrojů pro boj se smogem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Ochrana ovzduší je jedním z důležitých cílů vlády v oblasti ochrany životního prostředí. Požádal proto ministra životního prostředí Richarda Brabce o prověření dosavadních nástrojů a systémových opatření, které má stát v boji se smogem k dispozici.

„Chci, aby ministr životního prostředí informoval vládu o současné smogové situaci a jejím výhledu, aby zhodnotil nástroje, které máme k dispozici pro zlepšení stavu, a to, jak je využíváme. Pokud má Ministerstvo životního prostředí některé nové rozumné iniciativy, pojďme se na ně ještě ve zbývajícím mandátu vlády podívat. Určitě platí, že bychom měli pokračovat v pozitivních projektech, které už jsme rozjeli – kotlíkové dotace, snižování emisí v domácnostech. Je třeba urychlit programy, které se týkají snižování emisí v rámci dopravy. Nebude to jednoduché, nebude to ze dne na den, ale klíčové faktory znečisťování ovzduší, jako jsou osobní a tranzitní doprava, domácí topeniště a pak samozřejmě zčásti také ještě průmysl, musíme velmi pečlivě sledovat. A ukazuje se, že je nutné se jim věnovat ještě pečlivěji, pokud reálně zažíváme takto nepříznivou a dlouhotrvající smogovou situaci.“

Informaci chce premiér Sobotka projednat na nejbližším jednání vlády ve středu 25. ledna 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…