Premiér Sobotka: Lídři se shodli na principech zastavení migrace

19.02.2016 9:10

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zastupoval 18. února 2016 Českou republiku na zasedání Evropské rady v Bruselu. Tématem prvního dne summitu hlav států a vlád členských zemí EU byla vedle reformních požadavků Velké Británie také migrační krize. Na okraj summitu uskutečnil premiér Sobotka jednání s řeckým premiérem Tsiprasem.

Premiér Sobotka: Lídři se shodli na principech zastavení migrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Sobotka využil bruselského jednání lídrů, aby osobně seznámil své evropské partnery s výsledky pražského summitu Visegrádské skupiny (V4), který jednoznačně podpořil nutnost celoevropského řešení problému migrace a označil zachování Schengenu a svobody volného pohybu za prioritní. V4 se přihlásila také k pomoci jak zemím západního Balkánu tak Řecka při zvládání migrační krize.

Česká republika podpořila shodu Evropské rady na nutnosti omezení migračního proudu a ilegální migrace do EU. Klíčovým partnerem Unie pro dosažení tohoto cíle zůstává Turecko a akční plán EU s Tureckem, který je třeba urychlit. Shoda panovala také na nutnosti další humanitární pomoci syrským uprchlíkům jak uvnitř Sýrie, tak v okolních zemích. Lídři EU se zavázali k rychlému naplnění svých závazků, které přijali na nedávno skončené donorské konferenci v Londýně, kde ČR deklarovala 170 milionů korun na pomoc potřebným.

Evropská rada deklarovala nutnost návratu k normálnímu fungování Schengenu včetně uplatňování stávajících pravidel a důsledné ochrany vnější hranice. Pravidla umožňují odepření vstupu na území EU při nesplnění stanovených podmínek. Také v otázce registračních míst tzv. hotspotů panovala na summitu shoda, že mají disponovat záchytnou kapacitou, kde by žadatelé o azyl a migranti měli vyčkat na vyjasnění svého statusu. „ČR velmi přivítala fakt, že závěry Evropské rady, které stanovují další směr řešení migrační krize, obsahují naprostou většinu priorit pražského summitu V4“, zdůraznil premiér Sobotka.

Na okraj Evropské rady jednal český premiér se svým řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem. Předseda vlády seznámil řeckého premiéra s výsledky pražského summitu V4 a oba diskutovali o současné migrační situaci zejména na řeckých ostrovech, které jsou častým cílem uprchlíků. „Ujistil jsem premiéra Tsiprase, že Řecko může počítat s naší plnou podporou při všech opatřeních vedoucích k omezení migrace“, uvedl po jednání premiér Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…