Premiér Sobotka: Můžeme diskutovat o požadavku Turecka na liberalizaci vízového režimu, ale...

17.03.2016 16:48

Komentář předsedy vlády Bohuslava Sobotky k jednání Evropské rady.

Premiér Sobotka: Můžeme diskutovat o požadavku Turecka na liberalizaci vízového režimu, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Na březnovém jednání Evropské rady, které probíhá dnes a zítra, navážeme s lídry EU na mimořádný summit s Tureckem. Naprostá většina uprchlíků přišla v uplynulém roce do Evropy přes Turecko, a proto považuji zapojení Turecka do řešení migrační krize za nevyhnutelné. S evropskými partnery budeme hovořit o finální verzi dohody, která počítá s urychleným navracením všech migrantů z řeckých ostrovů zpět do Turecka. Součástí dohody by měl být také mechanismus pro přesídlování syrských uprchlíků z Turecka. EU by za každého syrského občana navráceného do Turecka měla jednoho syrského občana přesídlit přímo z Turecka.

Na Evropské radě budu prosazovat, aby dohoda s Tureckem nepředstavovala žádné nové závazky pro členské státy v oblasti relokací a přesídlování. Pro českou vládu je prioritou, aby byl pro přesídlení Syřanů z Turecka využit již schválený mechanismus pro přesídlování a relokaci.

Česká republika je připravena diskutovat o požadavku Turecka na liberalizaci vízového režimu. Stále však trvá, že Turecko musí splnit všechny podmínky, které mu ukládá dříve schválený plán vízové liberalizace. Do závěrů Evropské rady budu zároveň navrhovat, aby kromě Turecka bylo obdobně zacházeno také s ostatními asociovanými zeměmi. V kontextu diskuse o Turecku budeme zároveň podporovat zmínku v závěrech o potřebě dodržování lidských práv a svobody slova.

Pokud jde o další témata, s lídry EU bychom měli debatovat také o vnějších vztazích. V případě diskuse o rusko-ukrajinském konfliktu ČR navrhne a podpoří zmínku v závěrech Evropské rady o propuštění ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové, jak předpokládají Minské dohody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.