Premiér Sobotka: Pokud všichni nebudou plnit své povinnosti, celoevropský systém nemůže fungovat

19.11.2015 20:01

Premiér Sobotka odeslal dopis předsedovi EK Junckerovi, ve kterém zdůrazňuje potřebu důsledné ochrany hranic.

Premiér Sobotka: Pokud všichni nebudou plnit své povinnosti, celoevropský systém nemůže fungovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka odeslal dopis předsedovi Evropské komise Jean-Claude Junckerovi, ve kterém zdůrazňuje potřebu důsledné ochrany hranic, dodržování platného práva a roli Evropské komise při kontrole povinností členských států.

„V současné migrační krizi se jasně ukázalo, že pokud všichni nebudou plnit své povinnosti, celoevropský systém nemůže fungovat. Evropská komise má dohlížet na to, jestli členské státy dodržují své právní závazky a migrační krize nemůže být výjimkou,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V dopise adresovaném Jean-Claude Junckerovi se předseda vlády zajímá o objem a podmínky využití finančních prostředků, které Řecko v uplynulých letech získalo na podporu ochrany hranic, a o kontrolu Evropské komise nad využitím těchto prostředků. Česká vláda je přesvědčena, že z vyhodnocení výsledků podpory Řecka ze strany Evropské komise musí Evropa vycházet při plnění dalších plánovaných kroků, které prokazatelně posílí ochranu vnější schengenské hranice.

Odpovědi na zaslané otázky považuje premiér Bohuslav Sobotka za důležité zejména v souvislosti s aktuální debatou o Evropské pohraniční stráži, jejíž vznik česká vláda plně podporuje a udělá vše pro to, aby její činnost přinesla co nejrychleji výsledky.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…