Premiér Sobotka: Pomáháme zaměstnancům OKD, schválili jsme sociální příspěvek až osm tisíc měsíčně

11.05.2016 17:25

Jsem rád, že se nám dnes podařilo schválit pomoc pro propouštěné zaměstnance OKD. Považuji to za mimořádně důležitou zprávu nejen pro ohrožené horníky a jejich rodiny, ale také pro celý Moravskoslezský region. Pomoc lidem, kteří se ocitají v důsledku útlumu těžby černého uhlí a úpadku společnosti OKD v existenční nouzi, považuji za klíčovou prioritu svou i vlády.

Premiér Sobotka: Pomáháme zaměstnancům OKD, schválili jsme sociální příspěvek až osm tisíc měsíčně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Dnes schválená finanční podpora se bude týkat všech propouštěných zaměstnanců OKD, tedy nejen horníků, ale i pracovníků v dalších profesích. Výše příspěvku dosáhne buď sedmi, nebo osmi tisíc korun. Vyplácen bude po omezenou dobu, a to v rozmezí tří měsíců až maximálně 5 let, vždy podle odpracované doby a věku pracovníka.

Kroky, kterými vláda pomáhá zaměstnancům OKD, jsem již dnes ráno představil sociálním partnerům na mimořádném jednání předsednictva tripartity.

Cílem vlády je udržet OKD v provozu

Platí, že cílem vlády je udržet OKD v provozu. Část propouštěných horníků je zároveň připraven zaměstnat státní podnik DIAMO.

Situací v OKD se bude kontinuálně zabývat pracovní skupina, složená ze zástupců vlády, sociálních partnerů a kraje. Ta by měla nejen vyhodnocovat přijatá opatření, ale především projednávat aktuální situaci v regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

6:16 Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině.