Premiér Sobotka: Prosadili jsme novou sociální dávku, která pomůže rodinám dlouhodobě nemocných

14.07.2017 14:29

Poslanecká sněmovna dnes učinila důležitý krok, jenž pomůže rodinám vážně nemocných osob, které potřebují dlouhodobější celodenní péči, ale nemusejí již pobývat ve zdravotnickém zařízení.

Premiér Sobotka: Prosadili jsme novou sociální dávku, která pomůže rodinám dlouhodobě nemocných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Na návrh naší vlády schválila novelu zákona o nemocenském pojištění, která zavádí novou dávku ze systému nemocenského pojištění a nárok na pracovní volno pro osoby, které o těžce nemocné v domácí péči pečují. Toto tzv. dlouhodobé ošetřovné pomůže především těm rodinám, které se vinou péče o dlouhodobě nemocného příbuzného dostávají do ekonomicky složité situace.

Změna, kterou jsme prosadili, je nejen další z řady prorodinných opatření naší vlády, protože vychází vstříc těm, kteří se snaží o své blízké pečovat sami a nenechávají je „odložené“ v léčebnách dlouhodobě nemocných. Zároveň ale ulehčí i těmto léčebnám a nemocnicím, v nichž máme stále nedostatek potřebných míst – Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že až čtvrtina pacientů, na které příbuzní uplatní nárok na dlouhodobé ošetřovné, by jinak skončila v nějakém ústavu, protože by si rodina nemohla dovolit o ně z ekonomických důvodů pečovat. A v řadě případů pomůže i samotným pacientům – je totiž také prokázáno, že pobyt v domácím prostředí má pozitivní vliv na jejich rekonvalescenci.

Pokud novelu schválí i Senát, budou mít nově osoby celodenně pečující o příbuzného, který strávil alespoň týden v nemocnici a bude nemocen nejméně dalších 30 dnů, až tři měsíce nárok na 60 procent denního vyměřovacího základu. Mezitím budou mít dost času vyřešit situaci a vyřídit si pomoc ze systému sociální péče.

Jsem rád, že poslanci přijali naši argumentaci, že za péči o příbuzného by neměl být člověk ekonomicky trestán, a že se nám podařilo tuto díru v našem sociálním systému zacelit.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…