Premiér Sobotka: První důležitý krok splněn

05.04.2017 8:35

Bohuslav Sobotka: První důležitý krok splněn, novela zákona o elektronických komunikacích prošla prvním čtením v PSP i se zkrácením lhůty

Premiér Sobotka: První důležitý krok splněn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

První důležitý krok ke zlepšení kvality mobilních služeb i silnější ochrany práv zákazníků jsme úspěšně splnili, novela zákona o elektronických komunikacích prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Je to zároveň první úspěšně splněný úkol nového ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka, který dnes zákon ve Sněmovně představil.

Rád bych ocenil naplnění dohody, kterou se mi podařilo dojednat s politickými stranami a díky níž dojde ke zkrácení lhůty při projednávání novely ve výborech z 60 na 20 dní.

Novela výrazně posílí práva uživatelů mobilních služeb i pravomoci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) tak, abychom měli férovější a dostupnější nabídku mobilních služeb pro všechny občany. Tím, že novela zlepšuje konkurenční prostředí, vytváří podmínky i pro snížení cen mobilních dat, které jsou u nás stále vysoké.

Chceme zavést nástroje, které lidem pomohou se účinněji bránit vysokým cenám u mobilních operátorů a umožní jim požadovat výhodnější nabídky. Novela tak přinese právo odstoupit od smlouvy v případě zhoršení podmínek ze strany operátora oproti původní dohodě. Krom toho se zrychlí přechod klienta k jinému operátorovi včetně převedení telefonního čísla – nově budou operátoři muset žádost o převod vypořádat do 10 dní.

K lepší ochraně spotřebitelů pomůže i posílení pravomocí ČTÚ. Podstatně zvýšíme prostor pro ukládání pokut ze strany ČTÚ. K dodržování pravidel na mobilním trhu prospěje to, že pokuty bude ČTÚ moci určovat na základě procenta z obratu dotčených firem.

Dalším cílem novely je ošetření přechodu na modernější formát digitálního televizního vysílání DVB-T2. Jde o základní pilíř realizace Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, schválené usnesením vlády v červenci loňského roku.

Pevně věřím, že se podaří novelu úspěšně legislativně dokončit tak, aby začala co nejdříve platit a pomohla spotřebitelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky