Premiér Sobotka: S kancléřkou Merkelovou jsme jednali o budoucnosti EU i migraci

25.08.2016 16:00

Ve čtvrtek 25. srpna 2016 navštívila Českou republiku na pozvání předsedy vlády ČR spolková kancléřka Spolkové republiky Německo Angela Merkelová. Hlavními tématy jednání s premiérem Sobotkou byly budoucnost Evropské unie, spolupráce v oblasti bezpečnosti, výzkumu, moderních technologií, migrace, digitalizace průmyslu a modernizace železničního spojení s Německem.

Premiér Sobotka: S kancléřkou Merkelovou jsme jednali o budoucnosti EU i migraci
Foto: archiv
Popisek: Angela Merkelová a Bohuslav Sobotka

Premiér Sobotka při jednání ocenil probíhající Česko-německý strategický dialog, který byl zahájen v červenci 2017, a za jeho prioritní oblast označil aplikovaný výzkum a digitalizaci průmyslu.

„Německo je naším nejvýznamnějším obchodním partnerem, německé investice představují více jak pětinu přímých zahraničních investic v ČR. Spolu s intenzivními kontakty mezi vědeckými centry v ČR a Německu se mohou stát základem česko-německé spolupráce při zvládání výzev čtvrté průmyslové revoluce a zavádění průmyslových technologií budoucnosti,“ uvedl předseda vlády.

Se spolkovou kancléřkou Merkelovou jednal také o projektu vysokorychlostní železnice Praha – Drážďany, která by měla napojit ČR na síť vysokorychlostních železnic v západní Evropě.

Dalším důležitým tématem byla spolupráce při zajišťování bezpečnosti občanů. Předseda vlády vyzdvihl nadstandartní policejní spolupráci bezpečnostních složek obou zemí, jejímž výrazem je také nová Smlouva o policejní spolupráci, která začne platit v říjnu.

Premiér Sobotka hovořil s kancléřkou Merkelovou také o budoucnosti Evropské unie po rozhodnutí britských občanů o vystoupení jejich země z EU a bratislavském evropském summitu, který se má touto otázkou zabývat v září. Premiér Sobotka při jednání představil, s jakými návrhy ČR na těchto jednáních vystoupí: „Aby se EU více přiblížila občanům, musí dokázat přesvědčivěji a efektivněji odpovídat na hlavní výzvy dneška. Aktuálními tématy, kde může spolupráce na úrovni EU přinést hmatatelné výsledky, jsou zajištění bezpečnosti občanů a posilování hospodářského růstu a prosperity. Nejdůležitější je, aby přijatá řešení vycházela z diskuse všech 27 členských států.“

V souvislosti s tématem uprchlické a migrační krize se premiér Sobotka a kancléřka Merkelová shodli na potřebě zajištění efektivní ochrany vnější hranice EU, potřebě urychleného spuštění Evropské pohraniční a pobřežní stráže a nutnosti řešení příčin migrace. Předseda vlády ČR při jednání vyjádřil nesouhlas s návrhy na reformu azylového systému EU založenými na systému povinných kvót.

Jednání se v delegaci předsedy vlády zúčastnili také místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr dopravy Dan Ťok a ministr kultury Daniel Herman.

Po jednání na Úřadu vlády navštíví premiér Sobotka a kancléřka Merkelová společně České vysoké učení technické, kde se uskuteční diskusní setkání o česko-německé výzkumné spolupráci se zástupci výzkumných pracovišť a firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice