Premiér Sobotka: Snížením limitu na léky pomáháme sociálně nejohroženějším skupinám

30.06.2017 19:04

Novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou dnes vládní koalice prosadila ve třetím čtení zákonů, pomáháme sociálně nejohroženějším skupinám – seniorům a rodinám s dětmi.

Premiér Sobotka: Snížením limitu na léky pomáháme sociálně nejohroženějším skupinám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Právě senioři a malé děti nejčastěji trpí nemocemi, což jejich rodinu finančně zatěžuje. To platí především pro důchodce, u nichž výdaje na léky tvoří opravdu podstatnou část rozpočtu domácnosti

Naše vláda se rozhodla tuto finanční zátěž snížit tím, že novelou zákona navrhla nižší spoluúčast pacientů ze sociálně zranitelných skupin na doplatcích za léky, které jsou částečně hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Jsem rád, že sněmovna argumentaci předkladatele návrhu, ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, akceptovala a novelu postoupila Senátu.

Pokud normu schválí i senátoři, u dětí do 18 let a seniorů od 65 let by se snížily doplatky na léky za kalendářní rok ze stávajících maximálně 2 500 korun na 1 000 korun, u seniorů nad 70 let dokonce jen na 500 korun. Výpadek v příjmech zdravotních pojišťoven, který tímto rozhodnutím vznikne, není nijak dramatický. Přesto se ho vláda rozhodla zohlednit ve výši nařízené valorizace plateb státu za státní pojištěnce.

Zdravotní pojišťovny se tak nemusí bát, že by toto rozhodnutí ohrozilo jejich rozpočty, naopak ušetříme peníze lidem, kteří to nejvíce potřebují.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…