Premiér Sobotka: Tři miliardy eur zlepší podmínky dvou milionů syrských uprchlíků

13.11.2015 4:30

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se včera na závěr Vallettského summitu o migraci zúčastnil neformálního zasedání hlav států a předsedů vlád EU. Hlavním tématem jednání představitelů členských států a institucí EU byla především budoucí spolupráce Evropy s Tureckem na zvládání migrační krize.

Premiér Sobotka: Tři miliardy eur zlepší podmínky dvou milionů syrských uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Evropští partneři se shodli na potřebě urychleně svolat společný summit EU a Turecka, a to ještě do konce listopadu.

„S evropskými kolegy jsme se shodli na klíčové roli Turecka, které je schopné regulovat a oslabit migrační tok. Chystaný společný summit by měl potvrdit konkrétní kroky, abychom zamezili přílivu uprchlíků do Evropy. V tuto chvíli panuje shoda mezi členskými státy EU na nabídce ve výši 3 miliard eur, které by osmadvacítka poskytla Turecku na roky 2016 a 2017. Tato částka by měla být určena na zlepšení podmínek zhruba dvou milionů syrských uprchlíků, kteří v Turecku pobývají. Finanční prostředky by měly směřovat na zlepšení jejich sociální situace, lékařské péče a vzdělání. EK má nyní za úkol navrhnout zdroje, odkud budou tyto prostředky získány. Dá se očekávat, že půjde o kombinaci peněz z unijního rozpočtu a příspěvku členských států,“ uvedl po jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Vzhledem k tomu, že evropští partneři dnes jednali ve formátu neformálního zasedání, nemá dnešní jednání žádné písemné výstupy.

Neformálnímu jednání hlav států a předsedů vlád EU předcházela dopolední koordinace zemí Visegrádské skupiny. Česká republika, Slovensko a Maďarsko se ve společné deklaraci zavázaly k navýšení společného finančního příspěvku do Svěřeneckého fondu pro Afriku o 400 tisíc eur. Každá země zároveň vyšle dalších 75 expertů do agentur Frontex a EASO nad rámec již dříve ohlášených dodatečných nominací.

Na odpoledním neformálním zasedání i koordinaci V4 zastupoval Polsko předseda vlády Bohuslav Sobotka, který byl pověřen polskou premiérkou Ewou Kopaczovou k hájení zájmů Polska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…