Premiér Sobotka: Začátky vysílání Rádia Svobodná Evropa z Prahy byly přelomovým časem, kdy jsem měl dojem, že naše demokracie dospěla

01.04.2016 4:30

Předseda vlády ve Washingtonu ocenil bývalé pracovníky Rádia Svobodná Evropa:

Premiér Sobotka: Začátky vysílání Rádia Svobodná Evropa z Prahy byly přelomovým časem, kdy jsem měl dojem, že naše demokracie dospěla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve čtvrtek 31. března 2016 ve Washingtonu ocenil osobnosti Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda, které se zasloužily o přesun jeho sídla do Prahy. Uctil také památku Tomáše Garrigua Masaryka u příležitosti 166. výročí jeho narození.

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka udělil medaile Karla Kramáře bývalému řediteli Československé sekce vysílání Rádia Svobodná Evropa Pavlu Pecháčkovi a bývalému prezidentovi Rádia Svobodná Evropa Kevinu Klosemu. Oba sehráli důležitou roli při rozhodnutí o přesunu redakce Rádia Svobodná Evropa z Mnichova do Prahy, ke kterému došlo v r. 1995. Předseda vlády o udělení medailí rozhodl u příležitosti 20. výročí působení Rádia Svobodná Evropa v Praze, jehož oslavy se uskutečnily v loňském roce.

„Doba, kdy začalo vysílat Rádio Svobodná Evropa z Prahy, byla přelomovým časem, kdy jsem měl dojem, že naše demokracie dospěla. Již se nemělo vysílat k nám na Východ, ale od nás ze Západu. Do dnešního dne zůstává Rádio Svobodná Evropa silným symbolem hodnot, které nás se Spojenými státy spojují, a našeho společného závazku k podpoře respektu k lidským právům ve světě,“ řekl při této příležitosti premiér Sobotka.

Pavel Pecháček začínal ve Svobodné Evropě po emigraci v roce 1968, od roku 1975 vedl československou sekci Hlasu Ameriky ve Washingtonu a od roku 1989 řídil české vysílání Svobodné Evropy a podílel se na transformaci stanice do Českého rozhlasu 6. V současnosti žije ve Washingtonu.

Kevin Klose je druhým oceněným, který se spolu s Václavem Havlem významně podílel na myšlence přesunu Svobodné Evropy z Mnichova do Prahy. V čele rádia stál v letech 1994 až 1997 a znovu pak od roku 2013 do loňska. Někdejší editor listu Washington Post rovněž deset let vedl americkou veřejnoprávní stanici National Public Radio. Nadále působí jako univerzitní profesor.

Medaile Karla Kramáře je pamětní medailí udělovanou předsedou vlády jako poděkování za prokazatelné zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka. Medaile byla vytvořena u příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním československém předsedovi vlády Karlu Kramářovi.

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda v současnosti vysílá ve 28 jazycích do 21 zemí včetně Iráku, Íránu, Afghánistánu, Pákistán, Ruska a některých bývalých sovětských republik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.