Premiér Sobotka jednal s vysokou představitelkou EU Federicou Mogheriniovou

12.01.2016 11:10

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pondělí 11. ledna 2016 setkal s vysokou představitelkou EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku a místopředsedkyní Evropské komise Federicou Mogheriniovou. Tématy jednání byly bezpečnostní situace v Evropě, Evropská bezpečnostní strategie a otázka migrace.

Premiér Sobotka jednal s vysokou představitelkou EU Federicou Mogheriniovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér a vysoká představitelka EU se shodli, že tragické listopadové události v Paříži, bezpečnostní situace v Bruselu i v blízkém sousedství EU jasně ukazují, že Evropa musí být v oblasti bezpečnosti a zahraničních vztahů mnohem aktivnější. Bezpečnostní prostředí se výrazně mění a vyžaduje komplexní přístup na evropské úrovni. Z těchto důvodů česká vláda vítá revizi Evropské bezpečnostní strategie a přípravu Evropské globální strategie pro zahraniční a bezpečnostní politiku.

Dnešní diskuse se věnovala také tématu boje proti terorismu. Předseda vlády zdůraznil, že Evropa se nyní musí zaměřit na dokončení antiteroristické strategie EU, systematické kontroly všech osob překračujících vnější hranice a potírání nelegálního obchodu se zbraněmi.

Premiér ocenil legislativní balíček na ochranu hranic

Předseda vlády s vysokou představitelkou EU hovořil také o aktuálním vývoji v oblasti migrace a seznámil ji s materiální a finanční pomocí, kterou Česká republika k řešení migrační krize poskytla. Premiér zároveň ocenil legislativní balíček na ochranu hranic, který v prosinci loňského roku představila Evropská komise. Česká republika podporuje především návrh na zřízení Evropské pohraniční a pobřežní stráže a revizi Schengenského hraničního kodexu.

Setkáním s Federicou Mogheriniovou pokračuje premiér Bohuslav Sobotka v pravidelném setkávání s vysokými představiteli Evropské unie. Minulý rok se premiér opakovaně sešel se stálým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, jednal s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem a předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem. Předseda vlády se zároveň pravidelně setkává s jednotlivými komisaři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.