Premiér Sobotka se setkal s polskou premiérkou

12.12.2016 17:00

Premiér Sobotka se setkal s polskou premiérkou Szydlovou. Tématy byla ochrana životního prostředí, bezpečnost i doprava.

Premiér Sobotka se setkal s polskou premiérkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v pondělí 12. prosince 2016 Polskou republiku. Na zámku ve Visle se setkal s polskou premiérkou Beatou Szydlovou, se kterou jednal mimo jiné o vzájemné obchodní a investiční spolupráci, ochraně životního prostředí a dopravní infrastruktuře. Odpoledne se oba premiéři v Českém Těšíně setkají se zástupci polské národnostní menšiny v ČR, jejíž největší část žije na Těšínsku. Premiér Sobotka tak pokračuje v úsilí dále posilovat intenzivní česko-polské vztahy včetně podpory přeshraniční spolupráce.

Tu má Česká republika ze všech svých sousedů nejrozvinutější. Ze strukturálních fondů Evropské unie se podařilo v období 2007–2013 vyčerpat téměř 220 mil. eur. V novém programovém období 2014–2020 byla již část z celkově alokované částky ve výši 230 mil. eur využita například na zlepšení dopravní infrastruktury či na strategické projekty v oblasti bezpečnosti.

„Velmi si vážím toho, že vztahy ČR a Polska jsou dobré vztahy dvou přátelských zemí. Jsme partnery v rámci EU a spojenci v NATO. Důležité je ale o vzájemné vztahy pečovat, diskutovat společná témata a hledat řešení společných problémů. K tomu přispělo i dnešní setkání ve Visle. Máme velké porozumění, pokud jde o propojení v dopravní infrastruktuře. Tématem byla silniční, železniční i vodní doprava. S premiérkou Szydlovou jsme hovořili také o ochraně životního prostředí, zejména ovzduší ve Slezsku. Jednali jsme i o přeshraničních projektech, o nové smlouvě o policejní spolupráci, ale také koordinaci V4 před Evropskou radou či otázce dopadů rozšiřování těžby na dole Turów na české obce,“ uvedl premiér Sobotka.

Ochrana životního prostředí

Jedním z důležitých témat, o kterých premiéři hovořili, byla ochrana životního prostředí. Jednali především o kvalitě ovzduší v česko-polském pohraničí v Moravskoslezském kraji, kterou zhoršují jak průmyslové zdroje, tak doprava a lokální topeniště. Premiér Sobotka v této souvislosti nabídnul sdílení zkušeností s programem dotací na výměnu stávajících kotlů v domácnostech, který v ČR úspěšně funguje. Ministerstvo životního prostředí ČR také spolupracuje s polskými a slovenskými partnery na společném integrovaném projektu na ochranu ovzduší v rámci evropského programu LIFE, Evropské komise tomuto programu udělila dotaci 10 mil. eur.

Oba předsedové vlád jednali také o rozšiřování těžby na dole Turów a souvisejícím možném poklesu hladin podzemních vod na území ČR. Premiér Sobotka požádal polskou stranu o dodání všech podkladů tak, aby mohlo proběhnout přeshraniční posouzení vlivu na životní prostředí.

Obchodní a investiční spolupráce

Mezi Českou a Polskou republikou probíhá významná obchodní spolupráce. Český trh je druhým nejvýznamnějším odbytištěm polského zboží a Česká republika je v pořadí šestým nejvýznamnějším exportérem do Polska. Obrat vzájemného obchodu dosáhl v roce 2015 výše 18,3 mld. eur, což je o 1,6 miliardy korun více než v roce předchozím. Předseda vlády Sobotka mluvil s premiérkou Szydlovou o dalších obchodních příležitostech a investicích.

Dopravní infrastruktura

Česká republika aktivně spolupracuje s Polskem na zlepšení stavu železniční infrastruktury. V letech 2019–2023 by se měla modernizovat především vytížená trať Zebrzydowice – Katowice, která navazuje na koridor Slovensko/Rakousko – Břeclav – Petrovice u Karviné. Nedávno pak byla dokončena rekonstrukce trati, která umožnila zavést nové regionální vlaky z Bohumína do polských Katowic.

Prioritou vlády Bohuslava Sobotky je pak propojení české dálnice D11 s rychlostní silnicí S3. Obě země by chtěly využít pro financování přeshraničního úseku prostředky z Evropské unie. Na české straně je současnou prioritou stavba úseků z Hradce Králové do Smiřic a dále do Jaroměře. Pro oba úseky už bylo vydáno souhlasné stanovisko EIA.

Oba premiéři také hovořili o polských plánech na splavnění řeky Odry a možném napojení tohoto projektu na území ČR.

Zahraniční témata

Dalším bodem programu byla zahraniční politika. Předsedové vlád diskutovali například o spolupráci Visegrádské skupiny s dalšími zeměmi či o přípravě Evropské rady, která se sejde ve dnech 15. - 16. prosince 2016 v Bruselu.

V odpoledních hodinách se předseda vlády Sobotka a premiérka Szydlová už na českém území, v Českém Těšíně, setkají se zástupci polské národnostní menšiny žijící v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

4:32 Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře paliativní péče.