Prezident Pavel: Pozici prezidenta a jeho manželky vnímáme jako službu vám všem

09.03.2023 19:57 | Tisková zpráva

Pozdrav prezidenta republiky Petra Pavla k občanům na III. nádvoří Pražského hradu

Prezident Pavel: Pozici prezidenta a jeho manželky vnímáme jako službu vám všem
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Petr Pavel skládá slib

Dobrý den, dámy a pánové,

dovolte mi vás všechny přivítat a poděkovat na úvod Kateřině Marii Tiché a Kühnovu dětskému sboru za krásné provedení naší hymny.

Chci vám také poděkovat za tu úžasnou atmosféru a energii, kterou sem přinášíte. Musím říct, že je to pro mě úžasná odměna vidět vás tady tolik. Zvlášť po tom, co včera počasí nepřálo a je krásné, že nám dnes organizátoři zajistili trochu toho hezkého počasí. Je moc pěkné vás vidět tady tolik.

Vy jste asi měli možnost na těch obrazovkách vidět záznam projevu z Vladislavského sálu, tak to nebudu opakovat, ale to, co bych tady chtěl zdůraznit, je, že inaugurace je příležitostí, abychom si připomněli hodnoty. Právě ty hodnoty, které se v poslední době pro mnoho lidí začaly tak citelně vytrácet. Jsou to hodnoty, na kterých stojí naše země, a které jsou pro nás tak důležité, že byly vtěleny do základního zákona. A základní zákon, tedy Ústava, právě chrání lidská práva, důstojnost, rovnost před zákonem, tedy věci, bez kterých bychom nemohli být demokratickou zemí ani součástí velké rodiny demokratických zemí. A tyto hodiny by měl na prvním místě chránit prezident. Nakonec mu to Ústava přímo ukládá.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí

Je to z velké části i o symbolech, proto také prezident sídlí tady na Pražském hradě, sídle českých knížat a králů a nad Hradem na jeho vlajce je heslo Pravda vítězí, které se táhne celou naší historií až k mistru Janu Husovi. Mnoho lidí v posledních letech opravdu nabylo dojem, že tyto hodnoty ztrácí na významu, že se vytrácejí, a proto se také občas postavili na odpor.

My jsme možná zaznamenali před několika lety, že se skupina takových občanů, kteří došli k závěru, že hodnoty jsou pošlapávány právě tady na Hradě, tak se rozhodla jeden ten symbol z Hradu odnést. Odnesli standartu prezidenta. Tu standartu tehdy částečně rozstříhali na menší kousky a poslali ji občanům právě jako ten symbol, že jim vlastně jsou ty hodnoty vraceny.

A já jsem velice rád, že Vám tady dnes s mojí ženou Evou můžeme říct, že my vnímáme pozici prezidenta a manželky prezidenta, protože Eva nemá ráda titul první dámy, že ji vnímáme jako službu. Že ji vnímáme jako službu vám všem, ne sobě, a že bychom skutečně, že jsme skutečně připraveni udělat všechno pro to, aby ta změna nastala.

A jestli můžu poprosit o ten symbol té změny. To je ta standarta, která byla z Hradu odnesena, byla restaurována a teď se na Hrad vrací jako symbol návratu těch hodnot. A abyste měli možnost se na ní podívat i zblízka, tak se brzo stane součástí prohlídkového okruhu Pražského hradu i s tím příběhem, který ji provází, abychom si mohli připomínat, že hodnoty jsou něco, o co můžeme velice rychle přijít, a že si je musíme hlídat, aby se nám zase neztratili, jako se nám na nějakou dobu ztratila tato standarta. A my pro to i s mojí ženou uděláme všechno. A budeme se moct těšit, že nám v tom pomůžete, protože sami to nezvládneme.

Moc vám všem děkuji a přeji krásný den.

Petr Pavel
prezident republiky

balkon Pražského hradu, 9. března 2023

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.