Prezident Zeman: Čeští prezidenti se jezdí loučit na Slovensko

12.12.2017 16:15

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci konané u příležitosti oficiální návštěvy Slovenské republiky

Prezident Zeman: Čeští prezidenti se jezdí loučit na Slovensko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente, milý Andreji,

jsem velmi rád, že jsem v Bratislavě. Chtěl bych Ti poděkovat, že právě na Slovensku je ta takzvaná rozlúčková návštěva, někdy se říká kapurková návštěva, ale to je pokud vím termín z východního Slovenska. Já jsem dlouho pátral, co to je, no a pak jsem zjistil to, co vy víte, že prostě kapurka je brána, kterou se odchází a přitom odchodu se ještě pije poslední slivovička nebo něco ostřejšího.

U nás máme takový zvláštní zvyk, že právě čeští prezidenti se jezdí loučit na Slovensko a současně noví prezidenti, jako svoji první návštěvu, tak jedou na Slovensko. Teď si uvědomuju, že jediný prezident, který to porušil, byl Václav Havel, který jel, pokud se nemýlím, na první návštěvu do Německa. Pak už se ta tradice obnovila, a doufejme, že bude pokračovat i nadále.

Andrej Kiska vlastně řekl všechno podstatné, takže já jen doplním jediný bod. Malý problémový bod, o kterém jsme ovšem dost dlouho diskutovali podle zásady, že ďábel je skryt v detailu, a to je český dům v Bratislavě. Já jsem byl přítomen otevření Slovenského domu v Praze, blahopřál jsem organizátorům k jejich práci, a samozřejmě celou dobu se jedná o otevření českého domu v Bratislavě, kde by byla půvabná hospůdka s českým pivem, s českou kuchyní, prostě něco, co by obohatilo Bratislavu už z kulinářského hlediska. Zatím jsem tedy slyšel jenom celou řadu výmluv a výkladů, že něco nejde, tak jsem dnes při jednání delegací citoval Tomáše Baťu a jeho heslo: „Neříkej, že to nejde. Řekni, že to neumíš." Tomáš Baťa totiž dokázal být někdy zatraceně tvrdý.

Chtěl bych vyjádřit přesvědčení, že vztahy mezi našimi zeměmi ani v budoucnosti nebudou zatíženy žádnou vážnější problematikou, než je ten český dům, protože když se podíváte na průzkumy veřejného mínění, tak zjistíte, že nejoblíbenější národ v České republice jsou Slováci, no a naopak.

A zcela závěrem, protože se ode mě sice čeká bonmot, ale ten teď ukradnu panu prezidentovi Kiskovi, důkazem dobré spolupráce obou národů je, že jsem před několika málo dny jmenoval premiérem České republiky příslušníka slovenské národnostní menšiny.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Bratislava, 12. prosince 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…