Prezident Zeman: Člověk se nemá nikdy spokojit s úspěchem

25.04.2019 19:08

Projev prezidenta republiky při slavnostní recepci k zahájení oslav 70. výročí navázání diplomatických vztahů mezi ČR a ČLR

Prezident Zeman: Člověk se nemá nikdy spokojit s úspěchem
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vážená paní vicepremiérko, dámy a pánové,

chtěl bych především poděkovat paní vicepremiérce za její účast na této recepci. Vážím si toho o to více, že jsem byl informován, že na běžných ambasádách, jako je například americká a podobně, se vysocí představitelé Čínské lidové republiky v takové reprezentativní účasti nevyskytují.

Nemám rád, když se někam přijede a řekne se, jsme přátelé, ale nic pro to neděláme. A naopak si nesmírně vážím úspěchů, kterých jsme dosáhli. Jako příklad takového úspěchu bych chtěl uvést, že Praha je příjemcem čtyř linek z Čínské lidové republiky. Kdo to má? Vídeň má jednu a Budapešť nemá ani jednu. A proto je dobré, že otevřeme pátou linku, protože člověk se nemá nikdy zastavit a nikdy se nemá spokojit s úspěchem. S tím souvisí rostoucí počet čínských turistů, který se jenom za poslední rok zvýšil téměř o třicet procent. No a to je něco, z čeho se můžeme radovat.

Daleko horší situace je v oblasti čínských investic v České republice, které dosud nedosahují očekávané výše. Bylo to způsobeno problémy společnosti CEFC, ovšem problémy v Číně, za které já nenesu žádnou odpovědnost. Měl jsem dnes s prezidentem společnosti CITIC přátelské setkání, a protože tato společnost převzala aktiva společnosti CEFC, doufám, že se investiční dynamika rozběhne stejně úspěšně jako naše letecké spojení. Mimochodem o efektivitě čínských investic svědčí úspěchy fotbalového klubu Slavia a v mé delegaci jsou legendy českého sportu, ať je to Pavel Nedvěd jako fotbalista, nebo Jaromír Jágr jako hokejista, o němž doufám, že se stane jednou z tváří zimních olympijských her v Číně.

Měl jsem dnes také zajímavou diskuzi s novým prezidentem Bank of China. Vítám, že v České republice již působí tři čínské banky s plnou licencí. Podle analogie s leteckými linkami, nevíte o čtvrté bance? Doufám, že se ještě čtvrtá najde.

Milá paní vicepremiérko, dámy a pánové, přátelé, chtěl bych skončit slovy, která často cituji. Jsou to slova významného českého podnikatele v obuvnickém průmyslu Tomáše Bati. A byla to drsná výzva k jeho spolupracovníkům, která zněla: „Neříkej, že to nejde. Řekni, že to neumíš.“ Takže přejme si, abychom uměli. Děkuji vám za pozornost.

Miloš Zeman
prezident republiky

Vvelvyslanectví ČR v ČLR, 25. dubna 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…