Prezident Zeman: Dokud budu prezidentem, žádné předčasné volby nebudou

11.11.2017 13:08

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Olomouckého kraje

Prezident Zeman: Dokud budu prezidentem, žádné předčasné volby nebudou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

především bych chtěl opravdu srdečně poděkovat panu hejtmanovi za skvělou organizaci mé návštěvy v Olomouckém kraji. Toto poděkování patří jak jemu, tak samozřejmě i jeho týmu.

Pokud jde o průběh návštěvy, rád bych navázal několika poznámkami. Zaprvé, víte, že každý politik trpí určitou obsesí, mojí obsesí jsou dvě témata. Zaprvé hospice, tedy i paliativní péče, a zadruhé ochrana kulturních památek.

O kulturních památkách už pan hejtman mluvil, jsem velmi rád, že jak u jednoho kamenného Hospice na Svatém Kopečku, tak u několika mobilních hospiců se paliativní péče rozmáhá, nicméně, milý pane hejtmane, kdyby Olomoucký kraj případně zřídil jeden další kamenný hospic, nebylo by to na škodu, protože u nás ročně umírá zhruba sto tisíc lidí a ne všichni mají takovou péči, kterou by si zasloužili, aby se s nimi lidé důstojně rozloučili a usnadnili jim odchod ze života.

A pokud jde o ochranu kulturních památek, připomínám, že „kladivo na hejtmany" už vyšlo ve druhém, po konfiskaci opraveném vydání, to znamená, zmizelo tam několik památek, které se podařilo zachránit, ale doplnilo se tam několik jiných památek, které významným způsobem chátrají. To zaprvé. 

Zadruhé, chtěl bych ocenit síť nemocnic AGEL, o které jsem měl z počátku pochybnosti, a otevřeně přiznávám, že po několika jednáních se zástupci AGELU a po seznámení se s jejich konkrétními výsledky jsem od těchto pochybností ustoupil a dospěl k názoru, že je to progresivní forma nemocniční péče a chtěl bych za ni vyjádřit veřejné poděkování.

Zatřetí, došlo k velmi zajímavému setkání s podnikateli Olomouckého kraje. Vzhledem k tomu, že řada z nich se chystá být v mé delegaci, nebo podnikatelské misi, která asi tak za deset dní letí do Ruska, nejen, že do toho Ruska letí tři letadla, a protože ve vládní letce jsou pouze dva Airbusy, museli jsme kvůli velkému zájmu najmout od Travel Service třetí Airbus, ale co je možná pro vás, byť dobře informované novináře, zajímavé, je, že podle prohlášení Svazu průmyslu a dopravy je to po pětadvaceti letech vůbec největší podnikatelská mise, a já doufám, že bude úspěšná. Mimo jiné i proto, že při mé návštěvě v Olmě Olomouc jsme se bavili o tom, jak protisankce, které zavedla Ruská federace jako reakci na sankce Evropské unie, škodí vývozu produktu této firmy do Ruské federace, ať už se jedná o jogurty nebo cokoli dalšího.

A poslední a možná nejdůležitější téma se týká předčasných voleb. Jak víte, několikrát jsem se veřejně, například na televizi Barrandov, vyjádřil proti konání předčasných voleb. A prohlásil jsem, že dokud budu prezidentem, žádné předčasné volby nebudou, třebaže mi to ústava v případě třetího pokusu, neúspěšného třetího pokusu, umožňuje. Vím, že kolem toho existují spory. Nicméně já bych předčasné volby s tak krátkým intervalem od řádných voleb považoval za projev urážky voličů a za projev neschopnosti politiků se dohodnout. A jak víte, snažím se, aby se politici mezi sebou dohodli, a pevně doufám, že se to podaří ve spolupráci s designovaným premiérem české vlády.

A tak mě napadlo, že během svých krajských návštěv, zbývá mi ještě Jihomoravský kraj, ale tady jsem začal, udělám takové malé referendum, že se zeptám občanů při jednotlivých setkáních, zda jsou nebo nejsou pro předčasné volby. Mohu vám sdělit, díky velké účasti občanů, v Mohelnici bylo sedm set, v Lipníku tisíc, v Zábřehu třináct set a tady ve Vápenné tři sta padesát, tak to máme tři tisíce tři sta padesát občanů. Mimochodem, průzkumy veřejného mínění se dělají na vzorku tisíce osob. A mohu vám sdělit, a to jsem zapomněl, pane hejtmane, na krajské zastupitelstvo, které skončilo obdobným výsledkem, že asi tak devadesát devět procent se v tomto minireferendu vyjádřilo proti předčasným volbám, což mě samozřejmě posílilo v mém odhodlání předčasným volbám zabránit.

Děkuji vám za vaši pozornost.   

10. 11. 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…