Prezident Zeman: Každé úspěšné jednání má vrcholit podpisem přátelské a oboustranně splnitelné dohody

18.07.2017 21:30

Projev prezidenta republiky při China Investment Forum 2017

Prezident Zeman: Každé úspěšné jednání má vrcholit podpisem přátelské a oboustranně splnitelné dohody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane tajemníku, vážení čínští přátelé a vážení čeští přátelé bez rozdílu národnosti, dámy a pánové,

dovolte mi, abych vám především poděkoval, že jste přišli. Chtěl bych konstatovat, že toto česko-čínské investiční fórum je zatím největší ve své historii, protože zahrnuje tisíc dvě stě účastníků, a jistě uznáte, že kdyby toto fórum nebylo úspěšné, pak by počet jeho účastníků klesal a nikoli rostl.

Velmi si vážím toho, že v průběhu tohoto fóra budou uzavřeny další dohody v hodnotě několika desítek miliard korun, protože konec konců „pacta sunt servanda", jak říkali už staří latiníci, a každé úspěšné jednání má vrcholit právě podpisem přátelské a oboustranně splnitelné dohody.

A konečně mi dovolte, abych s radostí konstatoval, že zítra vyjíždí vlak. Víte, jaký je to vlak? To je vlak, který bude výsledkem dnes podepsané dohody, vlak, který pojede po trase Hedvábné stezky a Česká republika se tímto způsobem zapojí do nejvíce fascinujícího projektu v moderní evropské i světové historii. Fascinujícího proto, protože náklady na tento projekt budou dvanáctinásobkem nákladů na Marshallův plán.

Takže máme před sebou velmi dobrou perspektivu. Díky tomu, že se obě strany snaží překonávat překážky v našich vzájemných vztazích, které jsou někdy vyvolávány byrokracií, a ničím jiným než byrokracií, chtěl bych připít zatím jenom minerální vodou, ale pan tajemník ví, že před sebou máme sklenku červeného vína, takže si pak u stolu připijeme.

Výborně. Takže, pane tajemníku, na Vaše zdraví, děkuji Vám, že jste přijel. Ať žije Čína. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.