Prezident Zeman: Naše spolupráce s Indií úspěšně pokračuje

08.09.2018 14:38

Projev prezidenta republiky při setkání se zástupci médií ke státní návštěvě prezidenta Indické republiky v České republice

Prezident Zeman: Naše spolupráce s Indií úspěšně pokračuje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente, dámy a pánové,

jsem velmi rád, že jsem mohl indického prezidenta přivítat v Praze. Mezi našimi zeměmi nejsou otevřené problémy, tím méně konflikty, ale je zde samozřejmě potenciál dalšího zlepšování našich styků. Jako příklad jsme v diskuzi s panem prezidentem uváděli neexistující přímé letecké spojení mezi Dillí a Prahou. Zatímco v případě Číny už máme čtyři letecké linky, v případě Indie nemáme ani jednu. Přitom Indie je svým významem, počtem obyvatel a také obdivuhodnou dynamikou hrubého domácího produktu na srovnatelné úrovni, a byl bych tedy rád, kdyby alespoň jedno takové přímé letecké spojení vzniklo.

Ocenil jsem růst indické ekonomiky pod vládou dynamického premiéra Módího, ocenil jsem i růst vzájemné obchodní výměny, i když tam je co zlepšovat. Na indickém trhu se velmi dobře prosazují takové firmy, jako je ŠKODA AUTO, jako je TATRA TRUCKS, jako je BONATRANS nebo jako je Home Credit, a jsem tomu velmi rád. Doufám, že přibydou i další. Takže ekonomická diplomacie je v případě indicko-českých hospodářských vztahů na vzestupu a věřím, že tento vzestup bude i nadále pokračovat.

V oblasti mezinárodní politiky jsem ocenil rostoucí význam Indie jako světového hráče a vyjádřil jsem své mínění, že Indie by si zasloužila být stálým členem Rady bezpečnosti vzhledem k tomuto významu.

Shodli jsme se rovněž na otázce boje proti mezinárodnímu terorismu i na určitém znepokojení, které v obou stranách vyvolává situace v Pákistánu, neboť v některých provinciích Pákistánu, konkrétně v provincii Vazíristán má útočiště Tálibán. A protože Tálibán nedávno zavraždil v Afghánistánu tři české vojáky, mám důvod hledat zdroje tohoto terorismu i mimo Afghánské území.

Skončil bych tím, že věřím, že naše spolupráce bude úspěšně pokračovat. Věřím, že český premiér navštíví příští rok Indii, jak je plánováno. A velmi bych si přál, aby i tato návštěva byla stejně úspěšná, jako návštěva indického prezidenta u nás.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 7. září 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.