Prezident Zeman: Není co vytknout, což mě hluboce zklamalo, protože hrozně rád kritizuji

09.03.2016 17:52

Celé znění projevu prezidenta republiky při setkání s občany Nejdku v rámci návštěvy Karlovarského kraje:

Prezident Zeman: Není co vytknout, což mě hluboce zklamalo, protože hrozně rád kritizuji
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, vážený pane starosto, dámy a pánové, milí přátelé,

nechci mluvit dlouho, protože čím déle politik mluví, tím kratší je čas na diskuzi a já jsem přišel kvůli diskuzi a nikoli kvůli dlouhým Castrovským projevům. Takže dovolte mně jenom několik málo úvodních poznámek.

Zaprvé jsem si pečlivě propracoval dokumentaci k Nejdku a zjistil jsem, že vám nelze co vytknout. Což mě hluboce zklamalo, protože já hrozně rád kritizuju. Chtěl bych tedy poděkovat za to, že ve vašem městě a jeho okolí klesla nezaměstnanost z loňských osmi na letošních, to je údaj k lednu tohoto roku, šest procent, čímž se dostala na celostátní průměr a je to tak dobře, protože nezaměstnanost je nejenom ztráta výdělku, nezaměstnanost je i ztráta lidské důstojnosti.

Když přijdete do své rodiny a i když vám třeba nikdo nic neříká, tak je vidět, táto, jak to, že nejsi v práci nebo, mámo, jak to, že nejsi v práci. Není to dobře a jsem rád, že tady se situace výrazně zlepšila a chtěl bych poděkovat všem, kdo se o to zasloužili. Jsem rád, že tady máte podnik, který se jmenuje WITTE a který se teď rozšiřuje a bude vytvářet nových dvě stě pracovních míst v krátkodobém horizontu a šest set v dlouhodobém horizontu. Takže lze očekávat, že nezaměstnanost v Nejdku přestane být i tím problémem, jímž je dosud.

A pak je tady věc, blízká k mému srdci. A to je hospic a za to bych chtěl velice, velice poděkovat, protože zastávám názor, že my jsme dokázali jakž takž dobře ošetřit všechny fáze našeho života s výjimkou té poslední. Zvládáme jakž takž školství, zvládáme jakž takž práci, dokonce i senioritu, což mohu dokázat sám na sobě, ale jaksi se nám nedaří důstojné umírání. Jak říkal Jiří Wolker, nejenom smrt, ale i umírání je součást života těžkého a my bychom měli mít zařízení, kde se na nás někdo usměje, setře nám pot z čela, podá nám ruku, dá nám léky, které nám sice nezachrání život, ale zbaví nás bolesti. A když jsem minule přijel do Karlovarského kraje, tak jsem říkal panu hejtmanovi, vy jste jeden ze dvou krajů, který ještě nemá hospice, je to tak, pane hejtmane, a jsem hrozně rád, že příští rok už ten hospic, myslím tím kamenný hospic, bude. Teď jsem dva otevíral, jeden v Libereckém, druhý v Jihomoravském kraji a měl jsem z toho hroznou radost, i když vím, že umírající mají jiné starosti než sledovat politiku, listovat volebními programy a případně jít k volbám. A bylo by cynické od nich něco takového žádat.

Druhá a poslední poznámka, kterou navážu na pana hejtmana. Nejde jenom o procházku po kolonádě, jde o to, že někteří politici mají takový zvláštní zvyk. Když přijedou do podniku, setkají se s vedením podniku, ale nesetkají se se zaměstnanci. Když přijedou do města, setkají se s vedením města, ale nesetkají se s občany. Nevím proč. Buď proto, že se občanů bojí nebo proto, že na ně nemají čas a obojí je samozřejmě špatně. Ale mohu vás potěšit, až nastane volební kampaň, začnou se politici rojit. Rojí se vosy, rojí se sršni, tak proč by se nerojili i politici. A to budete vidět ty buchtičky, to pivo, ten gulášek a samozřejmě, kdo by o tom pochyboval, hlavně spoustu slibů. Takže smím-li vám dát na závěr svého vystoupení jednu radu, zeptejte se všech kandidujících politiků, bez rozdílu jejich politické příslušnosti, co jste až dosud udělali? Co je za vámi? A když na tuhle otázku nebudou umět odpovědět, tak je nevolte.

Děkuji vám za vaši pozornost.        

7. března 2016, Nejdek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…