Prezident Zeman: Setkávání neúspěšných lidí je nezajímavé. Politici mají podnikatelům otevřít dveře

31.03.2016 12:58

Celé znění projevu prezidenta republiky při zahájení diskuzního stolu s českými a čínskými investory:

Prezident Zeman: Setkávání neúspěšných lidí je nezajímavé. Politici mají podnikatelům otevřít dveře
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente Čínské lidové republiky, dámy a pánové,

velice si vážím toho, že pan čínský prezident s sebou vzal třicet nejúspěšnějších představitelů čínské podnikatelské sféry a my jsme reagovali, pane prezidente, naprosto obdobným způsobem, a aby byla zajištěna rovnováha, pozvali jsme třicet nejúspěšnějších českých podnikatelů, protože setkávání neúspěšných lidí je nezajímavé.

Bylo připraveno přibližně třicet dohod v nejrůznějších oblastech. Já jsem rád, že jsme se před chvilkou dohodli s panem prezidentem, že za naší účasti bude všech těchto třicet dohod podepsáno, protože bych považoval za urážku těch, kteří tyto dohody připravovali, aby nebyly podepsány za účasti prezidentů, a nevím, jestli nám organizátoři u toho dovolí sedět, pane prezidente, nebo budeme muset stát, ale i tak to rádi uděláme. Nechci zmiňovat konkrétní dohody, protože ty budou ohlášeny moderátorem, chtěl bych jenom zdůraznit, že platí onen objem devadesáti pěti miliard korun čínských investic, které jsem uvedl na tiskové konferenci včera s panem prezidentem a kde jedna z nejdůležitějších investic je právě spolupráce s Ping An Bank.

Ale každý z nás má právo na svoje osobní štěstí a včera na slavnostní večeři na počest pana prezidenta jsem mluvil o politicích, kteří mají svůj sen. Snem pana čínského prezidenta je nová hedvábná stezka One Belt, One Road. Já mám také, přátelé, svůj malý sen a to je vodní koridor Dunaj-Odra-Labe. V současné době probíhají práce na feasibility study tohoto projektu. Já věřím, že tyto práce dopadnou úspěšně a velice vítám předběžný zájem čínských firem o případnou spoluúčast na tomto projektu. Vím, že samozřejmě ta smlouva, která se mezi těmi třiceti na toto téma bude podepisovat, je smlouva o analytické spolupráci, nikoli ještě definitivní smlouva, ale sny trvají dlouho. Tři soutěsky, jak mně říkal pan prezident, se stavěly dvacet let a nakonec skončily úspěšným výsledkem. Takže dovolte mi toto osobní vyznání a současně i poděkování čínským dvěma firmám, které o tento projekt mají zájem, protože každý člověk má právo udělat si radost.

Pronášení dlouhých projevů nemá smysl a na závěr bych chtěl proto říci jenom jedinou věc, pane prezidente. Politici mají podnikatelům otevřít dveře, ale ten podnikatel, který těmi otevřenými dveřmi nedokáže vstoupit, nestojí za to, abychom se jím dále zabývali, vstoupit musíte sami a já děkuji všem, kdo dokázali vstoupit, což dokáží právě připravené a dohodnuté smlouvy.

Velice jim děkuji za jejich práci a Vám děkuji za pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, 30. března 2016, palác Žofín

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!