Prezident Zeman: V této pohnuté chvíli jsme všichni s Francií a jejím lidem

14.11.2015 8:38

Prezident republiky k teroristickým útokům v Paříži

Prezident Zeman: V této pohnuté chvíli jsme všichni s Francií a jejím lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

S hlubokým zármutkem a nepopsatelným rozhořčením jsem přijal smutnou zprávu o teroristických útocích v Paříži. Tento další odporný zločin potvrzuje, že vcházíme do těžkých časů.

Vyjadřuji rodinám obětí i všem francouzským občanům upřímnou soustrast. V této pohnuté chvíli jsme všichni s Francií a jejím lidem. 

Prezident republiky Miloš Zeman kondoloval v sobotu dne 14. listopadu 2015 Françoisi Hollandovi, prezidentovi Francouzské republiky, v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži.

Vážený pane prezidente,

s hlubokým zármutkem a nepopsatelným rozhořčením jsem přijal smutnou zprávu o teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly přes sto obětí a nespočet zraněných.

Jsem šokován hrůzou, která zasáhla Vaši metropoli, a ve vzpomínkách se vracím k Paříži jako překrásnému, přátelskému městu, jež jsem měl loni tu čest navštívit. Tento další odporný zločin potvrzuje, že vcházíme do těžkých časů a vidím-li světlo na konci tunelu, pak probleskuje zatím v dálce. Dovolte mi proto, abych Vás ujistil, že Česká republika je připravena jít touto obtížnou a strastiplnou cestou bok po boku s Francií a dalšími spojenci. Chtěl bych vás ujistit, že podpora boje proti terorismu vždy byla a nadále zůstává jednou z hlavních priorit mé prezidentské funkce.

Ohlédnu-li se za rokem, který pomalu necháváme za sebou, jsem pln obav. Rok 2015 přinesl mnoho změn, nových rizik a nejistot. Dal nám bohužel však pouze nepatrné množství naděje na jejich alespoň částečné urovnání v dohledné době. Velmi bych si přál, aby se neodpustitelná zvěrstva, s nimiž se v poslední době setkáváme, stala impulsem, který stmelí Evropu a učiní ji silnější, rozhodnější a odpovědnější. Rostoucí aktivita terorismu a islámského extremismu před nás staví, vice jak kdykoliv doposud, povinnost nesmlouvavě hájit naší existenci a budoucnost moderní evropské civilizace. Té civilizace, která vděčí tak mnoho právě Francii. Jsem názoru, že odpovědět na snahy destabilizovat moderní svět musíme společně, jednotným hlasem a ráznými činy.

Dovolte mi, vážený pane prezidente, abych jménem svým i jménem občanů České republiky vyjádřil Vám, rodinám obětí i všem francouzským občanům upřímnou soustrast. Věřte, prosím, že v této pohnuté chvíli jsme s Vámi.

S úctou

Miloš Zeman
Prezident České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…