Prezident Zeman: Vážím si maďarské politiky, která nepodléhá cizím vlivům

07.06.2022 17:33 | Tisková zpráva

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci u příležitosti setkání s maďarskou prezidentkou

Prezident Zeman: Vážím si maďarské politiky, která nepodléhá cizím vlivům
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vážená a milá paní prezidentko, dámy a pánové,

jsem velmi rád, že na Pražském hradě jsem mohl dnes přivítat nejvyššího reprezentanta země, které v České republice říkáme čestný soused. Byla doba, paní prezidentko, kdy jsme byli sousedi i geograficky, ale nyní jsme čestní sousedé. Vážím si našeho přátelství, vážím si maďarské politiky, která respektuje národní zájmy své země a nepodléhá cizím vlivům.

Paní prezidentka mě požádala, abych kompenzoval některé antimaďarské výroky, které se objevují v českých médiích. Činím tak formou této tiskové konference, ale řekl jsem už při jednání delegací paní prezidentce, že nejrazantnější antimaďarský názor zazněl z úst předsedkyně jedné české politické strany, která, a to jsem paní prezidentce vysvětlil, má podle posledního průzkumu veřejného mínění tříprocentní voličskou podporu. Doufám, že tím je celá věc vyřešena.

Anketa

Má vláda pohrozit energetickým firmám mimořádným zdaněním, pokud nesníží ceny?

98%
1%
hlasovalo: 17745 lidí

Jinak jsme diskutovali o formách vzájemné spolupráce. Ty formy jsou jak ve zbrojním průmyslu, tak například v energetice včetně energetiky jaderné. Máme samozřejmě zájem na upevnění visegrádské spolupráce a nesouhlasíme s těmi, kdo by chtěli tuto spolupráci rozmělnit, nebo dokonce opustit. Zvláštní důraz jsme věnovali Visegrádskému fondu, který financoval stovky a stovky užitečných projektů zejména v kulturní a vzdělávací oblasti.

Last but not least, předal jsem paní prezidentce srdečné pozdravy svému příteli Viktoru Orbánovi, s nímž se známe už déle jak dvacet let, a blahopřál jsem mu ke dvěma věcem. Zaprvé k opětovnému vítězství ve volbách, dokonce ústavní většinou. A zadruhé k tomu, že vybral skvělou prezidentku svého státu.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 7. června 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…