Prezident Zeman: Vytvořit nepřátelství je velice jednoduché

26.09.2019 9:17

Projev prezidenta republiky na slavnostní recepci pořádané u příležitosti státního svátku Čínské lidové republiky

Prezident Zeman: Vytvořit nepřátelství je velice jednoduché
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Ni hao,

nikdy své projevy nečtu, protože nikdy nevíte, kdo vám je napsal, jací poradci, zda hloupí nebo inteligentní, tudíž se spoléhám sám na sebe.

Pane předsedo Senátu Parlamentu České republiky, pane velvyslanče Čínské lidové republiky, rád jsem přijal vaše milé pozvání k této události. Protože jak víte, částí českých novinářů jsem považován za čínského agenta v České republice. V tomto případě je ale Angela Merkelová, která Čínu navštívila dvanáctkrát, daleko výkonnějším agentem než já, protože já jsem navštívil Čínu pouze pětkrát.

Avšak přátelé, co je podstatou mé přítomnosti, předpokládám, že je velice, velice jednoduché vytvořit nepřátelství, a toto lidské nepřátelství má ještě horší dopad. Vybudovat základy pro přátelskou spolupráci je velice obtížné v mnoha oblastech, v kulturní, hospodářské, samozřejmě také ve sportu a dalších. Proto jsem trochu zklamaný, že je zde napětí, a jak bylo zmíněno v projevu předsedy senátu, napětí, které předcházelo přerušení spolupráce v kulturní oblasti. Myslím si, že to není dobře. A i když své projevy nečtu, tady mám svůj papír.

Jako gesto na znamení přátelství mezi Čínou a Českem vám chci sdělit, že chci udělit medaili za zásluhy docentce Xu Weizhu. Byla mi doporučena Evou Kantůrkovou, prezidentkou Akademie literatury české a Janem Cimickým, členem téže akademie. A vím, že i když je pražský primátor, pan Hřib, v našich vztazích jistou malou komplikací, musím říct, Vaše Excelence, že čínská reakce byla přehnaná. Takže toto je ocenění čínské občanky, která vede české oddělení na Pekingské univerzitě.

Vážení kolegové, říkám si, jestli je v dnešní genderové společnosti důležité, kdo je asi kolega jedna, kolega dvě, nebo kolega či kolegyně. Přesto vážení kolegové, pojďme rozvinout naše přátelství, i když je to obtížné. Nepřátelství je velice jednoduché. Pojďme bojovat proti tomuto nepřátelství a pojďme na něm pilně pracovat.

Děkuji.

Miloš Zeman
prezident republiky

Praha, 25. září 2019

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…