Primátor Bělica: I když nejsem tvůrčí umělec, jsem z projektu nadšený

10.06.2021 9:15

Režisér David Vigner opět natáčí v Havířově

Primátor Bělica: I když nejsem tvůrčí umělec, jsem z projektu nadšený
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Primátor města Havířov Josef Bělica

Kamery se chopil v rodném Havířově už v deseti letech a připoután k ní už zůstane asi napořád. Do Havířova se vrací nejen za rodinou, ale i za prací.

Anketa

Je zavedení covid pasů, bez nichž nepůjde cestovat či chodit na koncerty, příznakem totality?

74%
23%
hlasovalo: 15476 lidí

Momentálně je to práce na videoklipu s námětem-Havířov, město pro život. Nejen o nově vznikajícím videoklipu se chtěl dozvědět víc primátor města Josef Bělica, a tak filmového režiséra David Vignera pozval na kus řeči.

„V zamýšleném videoklipu půjde hlavně o propojení světa uměleckého se sportovním. Účinkujícími budou jak nadějní muzikanti, tak nadějní sportovci. Ať už hokejisté či fotbalisté v reáliích města Havířova ztvární své umění. Takže my do videoklipu dostaneme nádherná místa Havířova, která tady bezesporu jsou. Jsem zdejším rodákem, takže mám k těmto místům vztah,“ popisuje David Vigner, který se ujal scénáře i režie a pokračuje: „Momentálně jsme ve fázi takzvaných obhlídek, abychom se podívali, co a kde budeme natáčet. Musím se přiznat, že mě hodně dojalo, když jsem viděl havířovské vlakové nádraží opravené. Je to pro Havířovany krásný dárek, za kterým je obrovský kus práce. Takže jsem rád, že jedna ze scén může být právě u vlakového nádraží. Celý příběh tím totiž začíná…mladí umělci přijedou do Havířova, který budou postupně objevovat.”

Více ale nadšený režisér prozradit nechtěl. Jen věří, že všechny účinkující natáčení obohatí o nové zážitky a divák bude vtažen do příběhu plného dětí, sportovců a muzikantů na pozadí krásných scenérií města za doprovodu emotivní hudby.

Projekt vzniká pod záštitou primátora města Josefa Bělici a náměstkyně pro školství a kulturu Jany Feberové.

„I když nejsem tvůrčí umělec, jsem z projektu nadšený.  Se zájmem sleduji realizaci a chci být, spolu s vedením města, projektu co nejvíce nápomocný. Už se nemůžu dočkat konečného díla, protože jsem havířovským rodákem, který ve svém rodném městě žije celý svůj život. Vím, že máme být na to hrdí, že máme spousty úspěšných a slavných rodáků a je opravdu skvělé sledovat, že jim záleží na tom, jak se ve městě Havířově žije,“ prohlásil při společném setkání havířovský primátor Josef Bělica.

V roce 2020 David Vigner patřil mezi oceněné osobnosti Havířova. V jeho případě to bylo za mimořádný přínos v oboru kinematografie v celostátním měřítku a významnou propagaci města Havířova v kulturní oblasti. Město každoročně oceňuje lidi, kteří svou aktivitou a činorodou prací obohacují život ve městě a také řada z nich úspěšně reprezentuje Havířov nejen doma, ale i v zahraničí.

--

David Vigner se narodil 17. října 1984 v Havířově. Je absolventem oboru filmové režie na pražské FAMU. Výrazným autorským filmem je Občanská naděje (2014) v hlavní roli s Janem Potměšilem a Martinem Dejdarem. Pozoruhodná je také jeho tvorba dokumentárních filmů, zejména Město zeleně (2006), Slezský Detroit (2013), Deset hvězd (2014) a Kuks - Granátové jablko (2015). Vedle své autorské tvorby je realizátorem pěti u´speˇsˇných preventivni´ch filmu°: Mezi stěnami (2007) Mezi nimi (2010), Sami (2012), Na hraně (2015) a Jakub (2016). Jeho filmy jsou úspěšně uváděny na tuzemských i zahraničních filmových festivalech. V roce 2011 zi´skal I. místo s filmem Božena (2010) za diva´cky nejúspěšnější film na festivalu NOC FILMOVY´CH NADEˇJI´. Jeho film Občanská naděje (2015) se dostal do užší nominace 20 filmů na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film 22. ročníku Český lev. Film byl také uveden v rámci slovenského filmového festivalu INTERNATIONAL FILM FESTIVAL BRATISLAVA a indického filmového festivalu ALL LIGHTS INDIA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…