Primátor Bělica: Intenzivně pracujeme na zlepšování kvality ovzduší ve městě

30.11.2021 7:37

Havířov se zapojil do projektu Clairo, získaná data poslouží k výsadbě vhodné zeleně pohlcující škodliviny v ovzduší.

Primátor Bělica: Intenzivně pracujeme na zlepšování kvality ovzduší ve městě
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Havířov je dalším městem, které se zapojilo do projektu Clairo. 

Anketa

Těšíte se, až se kabinet Petra Fialy ujme vlády?

5%
91%
hlasovalo: 15147 lidí
Smyslem projektu je měření koncentrací monitorovaných látek v ovzduší, na které bude navazovat plánování a způsob výsadby vhodného typu zeleně s pozitivním vlivem na kvalitu ovzduší. Vedle transformace teplárenství a snížení frekvence dopravy ve městě jde o další fázi takzvaného ozeleňování města.

„Ve městě jsou od konce října v provozu tři měřicí senzory. Měřicí senzory byly statutárnímu městu Havířov zapůjčeny zdarma na základě smlouvy o výpůjčce. Instalovány byly na sloupy veřejného osvětlení na ulicích Generála Svobody, Kpt. Jasioka a Karoliny Světlé," vyjmenoval měřící místa havířovský primátor Josef Bělica.

Projekt Clairo byl zahájen v roce 2018 a ukončen má být v roce 2022. Zapojena do něj byla postupně města Ostrava, Opava, Třinec, Frýdek-Místek a Karviná.  V současné době se měří znečištění ovzduší také v Havířově a Rychvaldu.

Projekt je realizován týmem odborníků z několika institucí a subjektů. Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava zajišťuje měření a vyhodnocení dat. Slezská univerzita v Opavě se zabývá návrhem struktury a skladby výsadby zeleně a vytváří on-line databázi rostlin s potenciálem vyššího záchytu znečišťujících látek. Univerzita Palackého v Olomouci se v projektu zaměřuje na vytvoření inovativní zálivky obsahující fytohormony a biostimulanty pro odolnost rostlin. Moravskoslezský kraj se na projektu podílí zejména spolufinancováním a výběrem měst v regionu vhodných pro transfer zjištěných poznatků.

„Intenzivně pracujeme na zlepšování kvality ovzduší v našem městě a myslím, že je to znát. O městskou zeleň se pečlivě staráme a stále vysazujeme nové keře a stromy. Čeká nás postupné odkarbonizování pohornické krajiny, nelehká transformace teplárenství a obchvat Havířova, který by měl životnímu prostředí a občanům také trochu ulevit. Projekt Clairo nám navíc poskytne nové poznatky o stavu ovzduší ve městě a doporučí výběr vhodné zeleně a způsob její výsadby tak, aby pomáhala co nejúčinněji snižovat množství prachu v ovzduší. Součástí projektu je totiž také databáze téměř dvou stovek rostlin s prokazatelným vlivem na snížení znečištění ovzduší,“ doplnil k projektu Clairo primátor Josef Bělica.

Naměřená data jsou již nyní k dispozici on-line ve veřejně přístupném systému ZDE, mohou tedy poskytnout doplňkovou informaci o znečištění ovzduší ve vybraných lokalitách. Více o projektu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice