Primátor Charvát: Osm uchazečů se utká o návrh na rekonstrukci Zámečku

01.07.2017 16:02

V rámci workshopu, který se uskutečnil přímo u památníku, soutěžící získali detailnější informace k plánované přeměně této Národní kulturní památky. O ideový návrh památníku se postarali historici Blanka Jedličková a Vojtěch Kyncl. „Na základě jejich konceptu by zde mělo vzniknout nejen místo popisující život obětí nacistů, ale také místo, kde může veřejnost poznat kořeny této ideologie i rasové nenávisti,“ podotkl primátor Pardubic Martin Charvát.

Primátor Charvát: Osm uchazečů se utká o návrh na rekonstrukci Zámečku
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

Soutěžící musí své návrhy na modernizaci odevzdat nejpozději do 7. září tohoto roku. O vítězi rozhodne porota v čele s Marcelou Steinbachovou, která navíc v roce 2016 získala titul Architektka roku.

Území by mělo být řešeno ve dvou na sobě nezávislých etapách. „V první etapě bude řešen vlastní pozemek Národní kulturní památky s novou expozicí a nástupním prostorem památníku. Projekt má ambici oslovit dnešní i další generace. Na druhou stranu rozhodně nechceme, aby byl prostor bulvární. Chceme, aby byl pietní, ale zároveň moderní. Součástí druhé etapy bude plocha přilehlého lesoparku, který by měl fungovat jako volnočasový prostor. Součástí je i zpracování studie, která by měla navrhnout propojení Larishovy vily a Památníku Zámeček a nabídnout řešení, které bude důstojným spojením obou míst,“ dodal náměstek primátora zodpovědný za kulturu a cestovní ruch Jakub Rychtecký, který projekt vede.

Zrekonstruovaný Památník Zámeček by se veřejnosti měl otevřít na jaře roku 2020 s tím, že na rekonstrukci a zřízení expozice město chce získat finanční podporu z fondů Evropské unie. Náklady za projekt a inženýrské práce pokryje městský rozpočet. Celkově by měla přeměna Památníku Zámeček vyjít na přibližně 15 milionů korun.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.