Primátor Charvát: Pardubická radnice vyvěsí tibetskou vlajku. Již popatnácté

08.03.2017 6:34

Pardubice se v pátek připojí k mezinárodní kampani, připomínající boj Tibeťanů za svobodu. Celosvětová akce Vlajka pro Tibet, organizovaná vždy 10. března při příležitosti Mezinárodního dne Tibetu, má poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v této oblasti. Pardubice se k tomuto projevu solidarity letos připojí již popatnácté.

Primátor Charvát: Pardubická radnice vyvěsí tibetskou vlajku. Již popatnácté
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

„Vyvěšením tibetské vlajky chceme vzdát hold všem Tibeťanům, kteří se i přes riziko tvrdého trestu ze strany čínských úřadů nebojí postavit systému a vyslovit svůj názor, všem, kteří si nenechají brát svou víru a šíří dál svou kulturu a zároveň všem, kteří trpí porušováním základních lidských práv,“ uvedl pardubický primátor Martin Charvát.

„Tady, v České republice, si jen těžko člověk dokáže představit, jakému riziku se lidé, jimž je upíráno právo na sebeurčení, vystavují například jen tím, že jako vlastenci vyvěsí svou vlajku, nebo státní znak. Nepochopitelné je pro nás i to, že jim jsou odpírána práva na vzdělání, kvalitní lékařskou péči či spravedlivý proces a že v jejich zemi vládne tvrdá cenzura,“ dodal primátor s tím, že letos o vyvěšení vlajky hlasovala nejen rada, jako v minulých letech, ale zastupitelstvo města. Pro vyvěšení tibetské vlajky jak letos, tak v roce 2018, hlasovalo 27 ze 34 přítomných zastupitelů.

Vlajka se zlatým sluncem zářícím nad symboly Tibetu zavlaje na budově pardubické radnice 10. března ráno již popatnácté. Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v této oblasti. Připomíná povstání proti čínské správě, při němž v roce 1959 zemřelo 80.000 Tibeťanů. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996 Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, Pardubice pak od roku 2003. V posledních letech se k této akci hlásí stovky měst, obcí i institucí v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…