Primátor Fink: Město se ve svém konání ničeho protizákonného nedopustilo

10.02.2017 9:50

Vyjádření primátora Zdeňka Finka k dění kolem CTP Invest

Primátor Fink: Město se ve svém konání ničeho protizákonného nedopustilo
Foto: Redakce
Popisek: Bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

Počátkem ledna jsem byl politickými kluby pověřen jednáním se zástupci společnosti CTP Invest, která rozestavěla bez stavebního povolení haly v lokalitě Parlament. Krátce po tomto jednání jsem zastupitele města o výsledku informoval veřejně na zasedání 31. ledna. Zastupitelům jsem sdělil, že s největší pravděpodobností se společnosti CTP Invest podaří haly dopravně obsloužit z druhé strany po soukromých pozemcích stavbou nové křižovatky. Firma začala stavět v rozporu s územním rozhodnutím a bez stavebního povolení, na což tady v Hradci Králové nejsme zvyklí.

CTP Invest nebude nejspíš potřebovat městskou komunikaci, kterou jsme jim v zastupitelstvu odmítli pro tento účel poskytnout. Celá věc se tím trochu posouvá do jiného světla, protože firma nejspíše svého dosáhne. My jsme jí vloni v zastupitelstvu její další konání znemožnili tím, že od nás nedostala kladné rozhodnutí o využití městského pozemku k dopravnímu obsloužení, což je plně v kompetenci samosprávy města. Znemožnit firmě tímto její další počínání asi motivovalo většinu z nás, kdo jsme v zastupitelstvu byli proti využití městské komunikace.

Předsedy politických klubů jsem vyzval, pokud by někdo z nich měl pocit, že se názory v klubu pod hrozbou soudu a možnosti zanechání dluhu do budoucna mění, můžeme se k celé věci na zastupitelstvu dne 28. února vrátit. Do této doby však žádný ze zastupitelských klubů nedal podnět k vrácení této věci do zastupitelstva, přestože město již obdrželo předžalobní výzvu a v nejbližších dnech podle dostupných informací dostane pravděpodobně už i žalobu.

Ve světle skutečností, že firma CTP Invest areál nejspíše dopravně obslouží z druhé strany, dostaví ho a zprovozní, zvažuji ještě jednou záležitost do zastupitelstva vrátit k hlasování, pokud tak neučiní nějaký jiný zastupitel. Přestože se město ve svém konání ničeho protizákonného nedopustilo, poslala společnost CTP Invest předžalobní výzvu, podala žalobu, píše o výši náhrad. Rozhodnutí soudu nelze předjímat, ale i přes velmi malou pravděpodobnost vítězství firmy ve sporu s městem je pro nás otázkou, zda i tato jejich malá šance na vítězství, která je pro nás zároveň finanční hrozbou, by nás měla nechat do budoucna klidnými. Už za čas bude o této finanční hrozbě rozhodovat soud.

MUDr. Zdeněk Fink
primátor města Hradec Králové

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…