Primátor Hrabálek: Přeměna křižovatky Fortna bude výrazně kratší, opravou projde i Moravský most

21.02.2022 19:09

V polovině března plánuje stavební firma zahájit rozsáhlou rekonstrukci přestupního terminálu a křižovatky Fortna pod schodištěm Bono publico v centru Hradce Králové.

Primátor Hrabálek: Přeměna křižovatky Fortna bude výrazně kratší, opravou projde i Moravský most
Foto: ODS
Popisek: Alexandr Hrabálek

Od dubna by měla oblast křižovatky provázet úplná uzavírka přibližně do konce roku, díky které se podaří rekonstrukci zkrátit o několik měsíců. 

Anketa

Pokud bude Petr Pavel opravdu kandidovat na prezidenta,...

hlasovalo: 18355 lidí
Během tohoto období navíc technické služby provedou ještě údržbu a opravy přilehlého Moravského mostu, které ale nezačnou dříve než v květnu. Celá rekonstrukce přestupního terminálu a křižovatky Fortna, která město vyjde na 52,6 milionu korun bez DPH, by měla být hotová na přelomu roku. Předběžné odhady nákladů na opravy a údržbu Moravského mostu jsou více než 21 milionů korun včetně DPH.

„Celková uzavírka oblasti kolem křižovatky Fortna bude znamenat velké komplikace, jelikož se jedná o důležitý dopravní uzel, kde se denně pohybují tisíce řidičů i chodců. Výsledkem této rekonstrukce má být nejen zkvalitnění veřejného prostoru, ale především zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů v této oblasti. Prosím proto veřejnost, aby k této akci přistupovala s trpělivostí a respektovala nastavené objízdné trasy,“ uvádí primátor města Alexandr Hrabálek.

Nynější křižovatka ulic Komenského a Ignáta Herrmanna ve tvaru písmene T by se měla přeměnit na kruhový objezd, dojde k úpravě chodníků a cest v okolí a změní se také vzhled dopravního uzlu. Upraveny budou vozovky v okolí terminálu, sjezd u soudu, obratiště v ulici Jana Koziny, přilehlé parkoviště a ostrůvek na Orlickém nábřeží. Další opravy čekají také chodník ke zdravotní škole, autobusové zastávky, vjezd do kasáren a místa pro přecházení. „Původně jsme počítali s tím, že celá tato investiční akce bude dokončena v polovině příštího roku. Podařilo se nám ale domluvit se se stavební firmou, která v případě celkové uzavírky zvládne stavební práce dokončit na přelomu roku. Celá akce se tak nejen zrychlí, ale také se nám díky tomu podaří ušetřit nemalé finanční náklady spojené s rekonstrukcí,“ říká náměstek primátora pro oblast městských investic Jiří Bláha. První řidiči by se tak přeměněnou lokalitou mohli projíždět už začátkem příštího roku.

„Nyní ladíme dopravní značení v rámci nastavených objízdných tras. Ty povedou po části malého městského okruhu, tedy ulicemi Nezvalova, Malšovická a na velký okruh a z druhé strany přes Pražský most do ulice Mostecká a následně Československé armády. Výjimky zůstanou pro vozidla IZS, okresní soud a po dobu trvání zápasů v rámci play off pro hokejový klub Mountfiled HK,“ doplňuje náměstek primátora pro oblast městských investic Jiří Bláha. V těchto dnech také Dopravní podnik města Hradce Králové připravuje dočasný jízdní řád dotčených linek, které budou jezdit objízdnými trasami.

V rámci uzavírky připravují Technické služby Hradec Králové také opravy a údržbu přilehlého Malšovického mostu. „Tento postup je zcela logický, tedy že využijeme uzavírky a zajistíme opravu mostu, která je více než žádoucí. Na mostě je třeba provést antikorozní nátěr zábradlí, obnovit povrch vozovky a chodníku a opravit mostní závěry. Do spodní části mostu pak budou umístěny sítě proti holubům,“ dodává náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek. Údržba Moravského mostu by měla trvat čtyři měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…