Primátor Hrabálek: Torzo svinarského mostu bylo převezeno na hradecké letiště

03.05.2022 10:29 | Tisková zpráva

Během včerejšího dne zajistily Technické služby Hradec Králové přepravu fragmentu původní konstrukce svinarského mostu, který byl před třemi lety nahrazen mostem novým.

Primátor Hrabálek: Torzo svinarského mostu bylo převezeno na hradecké letiště
Foto: ODS
Popisek: Alexandr Hrabálek

Stará mostní konstrukce byla rozložena na dvě části, a doposud zůstávala v parku poblíž nového mostu plukovníka Šrámka ve Svinarech. Ve večerních hodinách byla převezena na hradecké letiště, kde bude následně otryskána a ošetřena ochranným nátěrem.

„Svinary jsou velmi hezkou částí našeho města, místní se o toto území náležitě a pečlivě starají a uvědomujeme si, že torzo mostu bylo pomyslným vředem na jejich snažení. Jsme proto rádi, že se nám konečně podařilo tuto záležitost vyřešit a mostní konstrukci z areálu jejich čtvrti přemístit. Škoda jen časové prodlevy, během které již mohlo k přesunu mostu dojít, bohužel tak bylo promeškáno období, kdy byl most ještě v kondici a oprava mohla být jednodušší. Doufám, že i přes moje obavy ale bude jeho repase možná a nebude třeba do ní investovat enormní finanční prostředky,“ uvádí primátor města Alexandr Hrabálek.

O dočasném uložení torza historického železného mostu přes Orlici do areálu letiště rozhodli zastupitelé až v létě loňského roku. Výběrové řízení na odbornou firmu na zajištění převozu a ošetření mostu se muselo několikrát opakovat. „Jsem rád, že tato kontroverzní věc, kterou Královéhradecký kraj, město Hradec Králové, komise a zastupitelstvo řeší více než tři roky, se blíží k nějaké realizaci.  Pro místní obyvatele to znamená, že most, který někdo považuje za památku a někdo naopak za nepotřebný, je pryč z dané lokality. V zastupitelstvu budeme dále řešit další kroky postupu, jak s tímto mostem naložit,“ říká náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek. V budoucnu by z něj mohla být například lávka na přemostění Piletického potoka za obchodním centrem Kaufland.

O přepravu a složení mostu se postaraly Technické služby Hradec Králové prostřednictvím specializované firmy, náklady celkem vyšly na zhruba dva miliony korun. „Během odpoledních hodin byly na místo přistaveny jeřáby, pomocí kterých bylo torzo mostní konstrukce naloženo na dvě vozidla. Obě části mostu byly v nočních hodinách převezeny na hradecké letiště, kde budou ještě otryskány a ošetřeny ochranným nátěrem,“ popisuje ředitel hradeckých technických služeb Tomáš Pospíšil. Železný nýtovaný most plukovníka Šrámka stál nad Orlicí od roku 1907 do roku 2018, kdy jej nahradil most nový.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…